Skoro četiri stotine ljudi na otvaranju Startit Centra u Novom Sadu pokazalo nam je da smo došli na pravo mesto. Centar je zvanično otvoren prošlog utorka, 1. novembra, kada smo pozvali Novosađane i Novosađanke da prošetaju prostorom i čuju šta sve pripremamo u zgradi lociranoj u Miroslava Antića 2.

Prvi događaj kojim smo zvanično otpočeli rad jesu besplatne radionice programiranja za decu koje je od 5. do 9. novembra pohađalo ukupno petnaestoro klinaca i klinceza.

Već od naredne nedelje počinje redovno održavanje događaja koji su otvoreni za sve zainteresovane.

11-13. 11. — Asylum Jam hakaton

Asylum Jam je godišnje okupljanje profesionalaca i entuzijasta u polju game developmenta tokom koga učesnici imaju zadatak da za 48 sata kreiraju horor igricu. Prijavite se ovde.

14. 11. — Pravljenje hardvera u Kini

U ponedeljak 14. novembra od 18č možete prisustvovati predavanju o razvoju hardvera i ulozi Šenžena, odnosno Kine u postavljanju trendova i konkurentnosti u ovoj oblasti.

Šenžen je, naravno, novi centar tehnologije u svetu, Silicijumska dolina za hardver. Nikola vam ujedno može postati i “most” ka Kini i ovom gradu, pa obavezno posetite ovaj događaj ako planirate da pravite neki hardverski uređaj.

16. 11. — WordPress meetup

U sredu, 16. novembra od 18č WordPress zajednica održaće svoj meetup koji će biti interesantan svima koji žele da se putem relevantnog sadržaja diferenciraju od drugih, te da stvore dodatnu vrednost za svoju ciljnu grupu i, naposletku, pridobiju nove klijente.

18. 11. — Analitika meetup

Na prvom Analytics meetupu narednog petka od 18č imaćete priliku da naučite više o svrsi analitike u online (i offline) biznisu i strategiji merenja.

Predavač će biti Ivan Rečević, menadžer i operativac marketing tehnologija, koji vodi konsultantsku kuću Gaia Consulting od 2007. godine. Bavi se IT stranom biznisa više od dve decenije, od toga jedne u konsaltingu i jedne u digitalnom marketingu.

19-20. 11. — Rails Girls radionica

Tokom dvodnevne radionice imaćete priliku da se upoznate sa prvim koracima pravljenja web aplikacija. Nije neophodno imati predznanje, potreban je samo laptop, interesovanje i želja da se malo slobodnog vremena odvoji na neformalno učenje početnog nivoa programiranja. Prijave su zatvorene, a učesnice će biti odabrane do 12. novembra.

21. 11. — WeLive info radionica

Grad Novi Sad, JKP „Informatika“ i kompanija DunavNet iz Novog Sada pozivaju predstavnike IT sektora, kao i akademskih krugova, da se pridruže na radionici WeLive H2020 projekta u okviru predstojećeg Konkursa za izbor najbolјe ideje za unapređenje efikanosti javnih servisa na bazi otvorenih podataka putem mobilnih aplikacija.

Info radionica će se održati u ponedelјak, 21. novembra od 18č.

22. 11. — Google Developer Group meetup

Drugo okupljanje zajednice Google developera u Novom Sadu održaće se 22. novembra od 18č u Startit Centru u Novom Sadu.

Jedno od osnovnih pitanja koje će se obraditi biće da li zadržati kôd našeg softvera zatvorenim ili da ga open source-ujemo? Ovo je odluka koju mnoge kompanije moraju da donesu. Ostvariti profit sa otvorenim kôdom se čini veoma kontraverznim. Da li je naša platforma sigurna ako je njen kod dostupan svakom?

24. 11. — Women in IT konferencija

Cilj konferencije je da ukaže na važnu ulogu koju IT sektor može imati u stvaranju povoljnih i dugoročnih mogućnosti za razvoj karijere za žene i devojke u Srbiji.

Konferencija je namenjena studentkinjama, mladim ženama i ženama koje teže da promene karijeru ili nađu posao, a zainteresovane su za IT sektor.

Učesnice će imati priliku da unaprede svoja znanja i veštine u ovoj oblasti, povećaju nivo informisanosti o prilikama koje se pružaju za zapošljavanje i samozapošljavanje u IT sektoru, povećaju nivo motivacije da razvijaju svoju karijeru u ovoj oblasti, kao i da se međusobno povežu.

28. 11. — VR meetup

Tokom meetupa, okupljeni će imati prilike da nauče više o kreativnom i tehničkom precesu produkcije VR projekta — od početka do samog finiša. Kroz primere predavanje će predstaviti najbitnije aspekte produkcije, kao i upotrebu Unreal Engine-a u procesu.

Predavanje će održati Nebojša Zaklan, kreativni direktor u kompaniji Case3D, koja se bavi arhitektonskim marketingom već 10 godina. Nebojša je zadužen za praćenje, unapređenje, planiranje i definisanje kreativnih pravaca i procesa u studiju. Njemu će se na predavanju pridružiti Manja Milivojević, šefica VR departmana u studiju.

29. 11. — Ruby meetup

Od 18č na Ruby meetupu pokriće dve teme. Jovan Ivanović iz Rendered Texta porediće Ruby i Elixir, dok nam Nebojša Zorić iz Koloseka priprema predavanje na temu “Rails with character”.

30. 11. — Sales meetup

Mario Krivokapić iz startapa Content Insights i Dino Delić iz Fishing Booker-a udružiće snage da svoja vredna iskustva u svetu prodaje predoče publici na slučajevima koje su iskusili u poslovanju. Meetup počinje u 18č, prisustvo možete prijaviti ovde.

Takođe, do kraja meseca u Startit Centru u Novom Sadu održaće se niz meetupa koje ćemo najavljivati pravovremeno — najave možete pratiti na našem sajtu, Facebook stranici Startit Centar Novi Sad ili na kalendaru događaja.

September 2021

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
  • CZOR - My Career from Zero to Hero
25
26
27
28
29
30

Još jedna lepa vest vezana za naš novi Centar jeste da će ovde biti prvi novosadski muzej računara, u kome će posetioci moći da vide (i probaju) neke od legendarnih starih PC-jeva, poput Apple II i Commodore 64.

Posebno se zahvaljujemo

Bez partnera ne bismo mogli da načinimo ovaj značajan iskorak u Novi Sad — prvi red podrške čine domaće IT firme koje prepoznaju značaj obrazovanja i deljenja iskustva na domaćoj IT sceni.

Naši partneri u Novom Sadu su Nordeus, Seven Bridges, Execom, Telekom Srbija, Infostud i EXLRT. Ukoliko želite da se i vaša firma promoviše putem Centra i podrži razvoj zajednice, možete nam se javiti na [email protected]