Startap Akademija - zanimljive priče otvorile drugi semestar

Nakon skoro mesec dana raspusta, počeo je i drugi semestar Startap Akademije, a polaznicima je to vreme dobro došlo da se aktivno posvete razvoju svojih ideja. Timovi su se ponovo okupili u dobro poznatom prostoru, i dok neki su u toku raspusta odustali od svoje prvobitne ideje, drugi su manje ili više pivotirali. Za njima su

Stefano Deurandi Subotić
05/02/2014

Nakon skoro mesec dana raspusta, počeo je i drugi semestar Startap Akademije, a polaznicima je to vreme dobro došlo da se aktivno posvete razvoju svojih ideja.

Timovi su se ponovo okupili u dobro poznatom prostoru, i dok neki su u toku raspusta odustali od svoje prvobitne ideje, drugi su manje ili više pivotirali.

Za njima su već tri aktivna vikenda, tokom kojih su imali prilike  da pičuju i dobiju feedback od Baneta Šešlije, koji iza sebe ima nekoliko uspešnih startapova.

Pored toga, poslednjeg vikenda u januaru tema kojom su se bavili bila je razvoj softvera, a predavači su bili iskusni programeri koji su svoje znanje i iskustvo preneli akademcima.

Miloš Žikić, koji je bio jedan od osnivača Loyalstera,  pričao je o metodologijama razvoja softvera, sa osvrtom na Scrum metodologiju. Saša Slavnić iz Retrocodea je održao prezentaciju o prototypingu, metodologiji koja se koristi kada je potrebno brzo isporučiti prvu verziju softvera, a Igor Bogićević iz Seven Bridge Genomicsa preneo je svoja iskustva o metodologijama koje su zajednički jezik za komunikaciju unutar timova.

On je polaznike Akademije uputio i u to da procesi i sistem rada treba da budu skalabilni i održivi kada startap krene da raste, a metrike treba da nam pomognu da vidimo gde se sada nalazimo u odnosu na poziciju sa koje smo krenuli.

Iskustva prethodne generacije

U ulozi predavača našli su se i polaznici prethodne generacije Startap akademije, i to tokom prvog februarskog vikenda, a polaznicima su govorili o tome šta su radili na Akademiji, šta nakon nje i gde su sada, a njihova iskustva bila su naročito zanimljiva, jer su već četiri tima dobila prve investicije.

Ivana Gađanski i Vladan Petrović iz Pubsonica su pričali o njihovom putu tokom i posle Akademije. Bilo je zanimljivo čuti kako su upoznali ljude iz Blackbox akceleratora i kako su došli do trećeg suosnivača, koji nije želeo da bude samo investitor, već je želeo da se aktivno se uključi u Pubsonic.

Ivana i Vladan su akademcima preneli iskustva iz Blackbox akceleratora i najvažnije lekcije koje su tamo naučili, između ostalog da je veoma bitno da startap ima jednostavan biznis model, tako da investitoru bude savršeno jasno kako će startap zarađivati, ali i da je veoma važno izgraditi mrežu kontakata. Nije bitno samo koga vi znate, već i ko zna vas.

Pubsonic na Startap akademiji

Vukašin Stojkov i Vuk Nikolić iz TruckTracka govorili su o tome kako je nastao TruckTrack i koliko im je značilo to što su dva puta fejlovali tokom Akademije. Vuk nam je pričao o tome kako izgleda kada prvi put u životu pičuješ pred Seedcampom od koga očekuješ investiciju – i dobiješ je. Iskustva prvog startapa iz Srbije koji je ušao u Seedcampov program značila su timovima sa Akademije.

Nikola Todorović iz Warrantlya preneo je svoja iskustva zbog čega je bitno da su članovi tima jednako posvećeni razvoju ideje i zbog čega je njegov pristup drugačiji, zašto je odlučio da bootstrapuje.

Miloš Milić iz Farmie pričao je o tome kako je posle Akademije došao do ideje da napravi startap za korisnike koji možda na prvi pogled ne deluju toliko upućeni na tehnološke proizvode, međutim Miloš je sa svojim suosnivačima pokazao da i u stočnoj trgovini postoji potreba za rešenjem koje će olakšati prodaje i kupovine domaćih životinja. Potencijal Farmie prepoznao je i Eleven, tako da je Farmia od januara u Elevenovom programu.

Za kraj imali smo prilike da čujemo Katarinu Popović iz DataMaida koja je već prošla Elevenov program. Katarina pričala o tome koliko je važna saradnja sa relevantnim novinarima, obzirom da će investitori mnogo brže saznati za vaš startap ako se o njemu piše.

Ona je prenela i svoja iskustva iz Elevena i objasnila zašto je bitno filtrirati mentore, odnosno odabrati relevantne mentore koji svojim savetima zaista mogu da pomognu vašem timu. Pored toga objasnila zašto je startapovima u akceleratorima ponekad teško da zadrže fokus, obzirom na mnogo saveta koje dobijaju u kratkom vremenu.

I sledeći vikend očekuju nas zanimljivi gosti koji će nam preneti svoja iskustva u tehnološkom preduzetništvu, a do tada timovi nastavljaju da rade na svojim startapima.

 

Stefano Deurandi Subotić

Objavio/la članak.

sreda, 5. Februar, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Nikola

sreda, 5. Februar, 2014.

Zanimljivo predavanje ovog Nikole Jovanovića, cool neki čova :)