Stack Overflow istraživanje na uzorku od 65K programera: koje jezike vole da koriste, a koji im unose nervozu

JavaScript četvrtu godinu za redom najkorišćeniji, Perl najplaćeniji, a Python najpoželjniji.

Tomislav Jelesijević
09/06/2020

Stack Overflow koji beleži više od 50 miliona jedinstvenih poseta mesečno, već čitavu deceniju sprovodi godišnje istraživanje s ciljem da prikaže trendove o navikama programera. Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je 65.000 ispitanika, a u fokusu je ono što programeri najviše i najmanje vole u vezi sa svojim poslom, na koje alate se najčešće oslanjaju, kao i oni koji im najviše smetaju. 

Istraživanje je završeno u februaru, a objavljeno krajem maja, te promene koje su usledile zbog karantina nisu spomenute. 

Da bi se odredili omiljeni programski jezici, ispitanici su upitani koji program koriste, a da su sigurni da bi na osnovu dosadašnjeg iskustva želeli da nastave da rade u njemu. Za podatke o onim jezicima koji izazivaju najveću bojazan ili anksioznost, ispitanicima je traženo da navedu koje programske jezike ne planiraju da koriste kasnije.

Python pao na treće mesto, omiljeni programski jezik je…

Višegodišnji uspon Pythona koji je zabeležen u prethodnim istraživanjima, prekinut je ove godine, i sada je Python na visokom trećem mestu po omiljenosti, pošto ga je s drugog zbacio TypeScript. Kada govorimo o najpopularnijem jeziku 86 odsto ispitanika je navelo da radi i želi da nastavi da radi sa Rust-om, pošto je brz, pouzdan i bezbedan. Kada je u pitanju nadoknada programera koji su naveli upotrebu ovog programskog jezika, vidno je izražena korelacija sa popularnošću i dobrom zaradom, medijalna zarada programera koji koriste Rust je oko 74.000 dolara na globalnom nivou.

U top 10 omiljenih programskih jezika navedeni su i Kotlin, Go, Julia, Dart, C#, Swift i JavaScript. Zanimljivo je da ispitanici koji su naveli Go zarađuju isto koliko i korisnici Rust-a, iako je Go po popularnosti zauzeo peto mesto. 

Jedan podatak je posebno interesantan. Bez obzira što su pojedini jezici na vrhu druge liste, liste jezika koji frustriraju i plaše, ne gube mogućnost da budu i među najplaćenijima. U takvoj situaciji je Perl.

Perl najplaćeniji, ali nije među miljenicima

Ukoliko pogledate listu jezika koji izazivaju anksioznost ili od kojih se najviše strahuje, na prvom mestu je Microsoft VBA, čak 80 odsto korisnika saopštilo je da ne želi više da ga koristi. Na drugom mestu je Objective-C, a odmah iza njega pomenuti Perl, za koji oko 71 odsto korisnika tvrdi da će u narednom periodu postati prošlost. Zanimljivo je da se na listi najplaćenijih nalazi na prvom mestu, sa prijavljenom medijan zaradom od 76.000 dolara na globalnom nivou. Na toj listi iza njega su Scala sa istom sumom i već pomenuti Rust i Go.

Ako se obrati pažnja na listu programskih jezika koji su najpoželjniji za učenje, daleko iznad ostalih je Python, za koji je 30 odsto ispitanih potvrdilo da im je u interesu da ga nauče. Na ovoj listi Python već četiri godine za redom odnosi titulu. 

Od zanimljivih podataka izdvojili bismo i sledeće rezultate:

Pogledajte i mnogobrojna istraživanja i mišljenja koja je Startit Dnevnik preneo u prethodnim mesecima, ako biste želeli da upotpunite sliku konkretnijim podacima o domaćoj IT sceni. Ukoliko smatrate da bi pojedine teme trebalo dodatno istražiti, slobodno nas kontaktirajte putem mejla.

Tomislav Jelesijević

Objavio/la članak.

utorak, 9. Jun, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije