Stack Overflow istraživanje na uzorku od 65K programera: koje jezike vole da koriste, a koji im unose nervozu

JavaScript četvrtu godinu za redom najkorišćeniji, Perl najplaćeniji, a Python najpoželjniji.

Stack Overflow koji beleži više od 50 miliona jedinstvenih poseta mesečno, već čitavu deceniju sprovodi godišnje istraživanje s ciljem da prikaže trendove o navikama programera. Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je 65.000 ispitanika, a u fokusu je ono što programeri najviše i najmanje vole u vezi sa svojim poslom, na koje alate se najčešće oslanjaju, kao i oni koji im najviše smetaju. 

Istraživanje je završeno u februaru, a objavljeno krajem maja, te promene koje su usledile zbog karantina nisu spomenute. 

Da bi se odredili omiljeni programski jezici, ispitanici su upitani koji program koriste, a da su sigurni da bi na osnovu dosadašnjeg iskustva želeli da nastave da rade u njemu. Za podatke o onim jezicima koji izazivaju najveću bojazan ili anksioznost, ispitanicima je traženo da navedu koje programske jezike ne planiraju da koriste kasnije.

Python pao na treće mesto, omiljeni programski jezik je…

Višegodišnji uspon Pythona koji je zabeležen u prethodnim istraživanjima, prekinut je ove godine, i sada je Python na visokom trećem mestu po omiljenosti, pošto ga je s drugog zbacio TypeScript. Kada govorimo o najpopularnijem jeziku 86 odsto ispitanika je navelo da radi i želi da nastavi da radi sa Rust-om, pošto je brz, pouzdan i bezbedan. Kada je u pitanju nadoknada programera koji su naveli upotrebu ovog programskog jezika, vidno je izražena korelacija sa popularnošću i dobrom zaradom, medijalna zarada programera koji koriste Rust je oko 74.000 dolara na globalnom nivou.

U top 10 omiljenih programskih jezika navedeni su i Kotlin, Go, Julia, Dart, C#, Swift i JavaScript. Zanimljivo je da ispitanici koji su naveli Go zarađuju isto koliko i korisnici Rust-a, iako je Go po popularnosti zauzeo peto mesto. 

Jedan podatak je posebno interesantan. Bez obzira što su pojedini jezici na vrhu druge liste, liste jezika koji frustriraju i plaše, ne gube mogućnost da budu i među najplaćenijima. U takvoj situaciji je Perl.

Perl najplaćeniji, ali nije među miljenicima

Ukoliko pogledate listu jezika koji izazivaju anksioznost ili od kojih se najviše strahuje, na prvom mestu je Microsoft VBA, čak 80 odsto korisnika saopštilo je da ne želi više da ga koristi. Na drugom mestu je Objective-C, a odmah iza njega pomenuti Perl, za koji oko 71 odsto korisnika tvrdi da će u narednom periodu postati prošlost. Zanimljivo je da se na listi najplaćenijih nalazi na prvom mestu, sa prijavljenom medijan zaradom od 76.000 dolara na globalnom nivou. Na toj listi iza njega su Scala sa istom sumom i već pomenuti Rust i Go.

Ako se obrati pažnja na listu programskih jezika koji su najpoželjniji za učenje, daleko iznad ostalih je Python, za koji je 30 odsto ispitanih potvrdilo da im je u interesu da ga nauče. Na ovoj listi Python već četiri godine za redom odnosi titulu. 

Od zanimljivih podataka izdvojili bismo i sledeće rezultate:

  • JavaScript je osam godina u nizu programski jezik koji se najčešće koristi (67.7 odsto)
  • U stopu ga prate HTML/CSS (63 odsto) i SQL (54.7 odsto)
  • 90 odsto ispitanika odlazi na Stack Overflow kada ima problem koji ne može odmah da reši, nešto više od polovine gleda tutorijale ili pređe na druge obaveze, pa se kasnije vrati
  • Oko 75 odsto ispitanih ponekad radi prekovremeno, otprilike 10 odsto prijavljuje da nikad ne prekorači radno vreme
  • Čak 78 odsto ispitanih potvrđuje da kodira i iz hobija, a kada je tu reč o odnosu polova, žene se ipak ređe odlučuju da im kodiranje bude i hobi
  • Preko 50 odsto ispitanika počelo je da kodira dok su bili u osnovnoj školi.

Pogledajte i mnogobrojna istraživanja i mišljenja koja je Startit Dnevnik preneo u prethodnim mesecima, ako biste želeli da upotpunite sliku konkretnijim podacima o domaćoj IT sceni. Ukoliko smatrate da bi pojedine teme trebalo dodatno istražiti, slobodno nas kontaktirajte putem mejla.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu