Šta je postignuto u prvih 100 dana Inicijative Digitalna Srbija?

Inicijativa Digitalna Srbija je neprofitna organizacija pokrenuta od strane devet domaćih kompanija i organizacija sa ciljem unapređenja srpskog društva u dobu digitalne transformacije. Prošlo je 100 dana od njenog osnivanja, a evo šta je do sada postignuto.

Sanja Vatić
02/10/2017

Inicijativa Digitalna Srbija zvanično je pokrenuta 29. maja kada su predstavljeni ciljevi i misija ove organizacije kao i osnivačke kompanije: Infostud, Microsoft Development Centar Srbija, Nordeus, PricewaterhouseCoopers, Ringier Axel Springer, Seven Bridges, Startit, Telekom i Telenor.

Ove kompanije okupile su se oko zajedničkog cilja, a to je digitalizacija Srbije. Inicijativa Digitalna Srbija zadala je sebi da izgradi i ojača sve aspekte uspešnog digitalnog i visoko-tehnološkog inovacionog ekosistema, a kao dve najveće oblasti rada organizacije izdvojile su se promene u obrazovnom i zakonodavnom sistemu.

Šta je urađeno do sada?

Nemanja Čedomirović je na ovogodišnjem izdanju Znam da možemo predstavio šta je postignuto u dosadašnjem radu organizacije. Top tri stvari koje je DSI uradila dok je u prethodnih 100 dana postavljala organizaciju na noge:

1. Platforma Petlja postala je zvanična platforma koja se koristi za učenje programiranja u osnovnim školama, pri čemu se radi o jednoj od najsavremenijih platformi (kakvih u Evropi ima samo nekoliko) na kojoj se uči Python. Inicijativa Digitalna Srbija je Fondaciji Petlja pomogla u početnom osnaživanju organizacije, postavljanju procesa i podršci celom projektu. Ono što tek predstoji je velika kampanja koja će pomoći Petlji da skalira na sve razrede i sve nivoe obrazovanja od osnovne do srednje škole.

2. Kreiran je prvi program za startape koji će svim startapima u Srbiji omogućiti da lako dođu do korporativnih klijenata i prvih beta testera koji će njihove aplikacije testirati na enterprajz nivou. Svako ko je pokušao da pokrene neki startap zna koliko je teško doći do korporacija i „ubediti” ih da pored gomile svojih internih softvera krenu da testiraju ili koriste baš vaš. Ovaj program startapima treba da olakša i pojednostavi taj put.

3. Rad na unapređenju poslovnog okruženja za digitalne transformacije je jedna od glavnih prokupacija Inicijative. Među najvažnijim zakonima vezanih za ovu oblast je nedavno usvojen Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju. Digitalna Srbija je dala preporuke državi za fleksibilnija rešenja u domenu digitalnog identiteta građana sa ciljem da se omasovi korišćenje digitalnog potpisa koje je trenutno na veoma niskom nivou.

Novi član Inicijative

Od nedavno Inicijativa ima prvog člana koji se priključio nakon lansiranja organizacije u maju. U pitanju je Institut BioSense, koji se bavi primenom informacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede. Osnivači inicijative su pozvali i ostale kompanije da im se pridruže ističući značaj saradnje između svih aktera domaće privrede za prevazilaženje izazova digitalne transformacije.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

ponedeljak, 2. Oktobar, 2017.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ