Šta je postignuto u prvih 100 dana Inicijative Digitalna Srbija?

Inicijativa Digitalna Srbija je neprofitna organizacija pokrenuta od strane devet domaćih kompanija i organizacija sa ciljem unapređenja srpskog društva u dobu digitalne transformacije. Prošlo je 100 dana od njenog osnivanja, a evo šta je do sada postignuto.

Inicijativa Digitalna Srbija zvanično je pokrenuta 29. maja kada su predstavljeni ciljevi i misija ove organizacije kao i osnivačke kompanije: Infostud, Microsoft Development Centar Srbija, Nordeus, PricewaterhouseCoopers, Ringier Axel Springer, Seven Bridges, Startit, Telekom i Telenor.

Ove kompanije okupile su se oko zajedničkog cilja, a to je digitalizacija Srbije. Inicijativa Digitalna Srbija zadala je sebi da izgradi i ojača sve aspekte uspešnog digitalnog i visoko-tehnološkog inovacionog ekosistema, a kao dve najveće oblasti rada organizacije izdvojile su se promene u obrazovnom i zakonodavnom sistemu.

Šta je urađeno do sada?

Nemanja Čedomirović je na ovogodišnjem izdanju Znam da možemo predstavio šta je postignuto u dosadašnjem radu organizacije. Top tri stvari koje je DSI uradila dok je u prethodnih 100 dana postavljala organizaciju na noge:

1. Platforma Petlja postala je zvanična platforma koja se koristi za učenje programiranja u osnovnim školama, pri čemu se radi o jednoj od najsavremenijih platformi (kakvih u Evropi ima samo nekoliko) na kojoj se uči Python. Inicijativa Digitalna Srbija je Fondaciji Petlja pomogla u početnom osnaživanju organizacije, postavljanju procesa i podršci celom projektu. Ono što tek predstoji je velika kampanja koja će pomoći Petlji da skalira na sve razrede i sve nivoe obrazovanja od osnovne do srednje škole.

2. Kreiran je prvi program za startape koji će svim startapima u Srbiji omogućiti da lako dođu do korporativnih klijenata i prvih beta testera koji će njihove aplikacije testirati na enterprajz nivou. Svako ko je pokušao da pokrene neki startap zna koliko je teško doći do korporacija i „ubediti” ih da pored gomile svojih internih softvera krenu da testiraju ili koriste baš vaš. Ovaj program startapima treba da olakša i pojednostavi taj put.

3. Rad na unapređenju poslovnog okruženja za digitalne transformacije je jedna od glavnih prokupacija Inicijative. Među najvažnijim zakonima vezanih za ovu oblast je nedavno usvojen Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju. Digitalna Srbija je dala preporuke državi za fleksibilnija rešenja u domenu digitalnog identiteta građana sa ciljem da se omasovi korišćenje digitalnog potpisa koje je trenutno na veoma niskom nivou.

  • Sam zakon postavlja dobre osnove za elektronsko poslovanje, ali se suštinsko unapređenje očekuje tek od podzakonskih akata koje je država najavila u sledećem periodu (ima ih 17).
  • Digitalna Srbija namerava da pruži podršku i aktivno učestvuje u partnerstvu sa državom u oblikovanju pomenutih podzakonskih akata.

Novi član Inicijative

Od nedavno Inicijativa ima prvog člana koji se priključio nakon lansiranja organizacije u maju. U pitanju je Institut BioSense, koji se bavi primenom informacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede. Osnivači inicijative su pozvali i ostale kompanije da im se pridruže ističući značaj saradnje između svih aktera domaće privrede za prevazilaženje izazova digitalne transformacije.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Sanja Vatić

Unesite termine za pretragu