Šta je Mark Zakerberg govorio 2 godine nakon osnivanja FB u praznoj sali Harvarda

Mark Zakerberg pozvan je 2005. godine da govori pred studentima računarskog smera (Computer Science) na Harvardu, 2 godine nakon što je osnovao Facebook. Mark je pričao prilično otvoreno pred svega 10-ak studenata, iako je već tada Facebook imao veće posete od Googlea.

Deo predavanja posvetio tehnološkom delu – tome kako je Moskovic savladao programiranje u php-u za 2 samo dana, kako su donosili odluke o arhitekturi, dilemama oko baza, o tome zašto nisu neke od svojih tehnologija učinili oepn-sourceom, ali je govorio i o biznis strani.

Zanimljiv je bio njegov stav o zapošljavanju (FB je tada imao 50 zaposlenih), a njegov glavni cilj bio je zapošljavanje mladih i veoma pametnih ljudi. U vremenu kada tehnologija postaje sve jeftinija, Mark je verovao da se razlika pravi u ljudima.

mark zakerbergNismo zapošljavali ljude zbog veština, jer nam je pretpostavka da ako neko u određenoj pblasti radi već 10 ili 15 godina, onda je to ono što radi. Ako zapošljavaš nekog odmah sa fakulteta samo zbog inteligencije, onda će ta osoba mnogo brže da uči i radiće više stvari.

Najbolji naši ljudi su oni koji su došli bez nekih veština sa faksa, ali su pametni i brzo uče. Tako je moj osnivač, Dastin Moskovic studirao ekonomiju, ali je bio pametan i brzo je naučio da programira.

Mark je takođe pričao o revoluciji koja nastaje. Poredio je Ebay, Google i Facebook koji su nastajali u svega par godina razlike, i drastično drugačije uslove koje su imali. Google koji je uz pomoć velikog broja jeftinih računara gradio svoju tehnologiju i to je mnogo jeftinije uradio od onoga što je pre njih bilo na raspolaganju Ebayu. Isto tako, uporedio je Facebookovih 50 zaposlenih, sa Googleovih 5.000 uprkos većem broju poseta koja je bila kod mlađe ekipe.

Njegov stav o ovoj “tehnološkoj revoluciji” može i danas da se primeni:

mark zakerbergPojedinci sada mogu da urade više nego ikada. Google i Facebook su za male pare mogli da nabavljaju potrebne mašine za rad. Ne morate više da prvo dođete do kapitala da biste počeli da radite.

Zbog toga ima smisla da studirate Computer Science, jer nikada pre niste mogli da sa tako malo novca uradite velike stvari kao danas.

Zakerberg je govorio i o pravnoj perspektivi poslovanja, o ideji Facebooka, planovima i misiji, načinu na koji uvode nove ljude u tim i zadržavaju organizacionu kulturu, o privatnosti na FB, o negovanju kreativnosti i mnogim drugim temama i može da se čuje dosta konkretnih stavova i metoda.

Pre nego što pogledate video, interesantno je da sada, manje od decenije nakon ovog videa, najpopularniji kurs na Harvardu upravo Computer Science koji je ove godine upisalo 818 studenata i velikog broja onih koji ga besplatno prate onlajn.

mark zakerbergUzmite najteže kurseve koje možete, jer najviše učite onda kada ste izazvani. Radite sa pametnim ljudima i učite od njih.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Zoja Kukić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu