Srpska naučnica prva žena na čelu prestižnog Tehničkog fakulteta Tandon u Njujorku

Jelena Kovačević, rođena Beograđanka, prekinula je tradiciju dugu 164 godine i postala prva žena dekan Tehničkog fakulteta Tandon na njujorškom univerzitetu.

Kada je u avgustu 2018. godine postala dekan ovog prestižnog njujorškog fakulteta, Jelena Kovačević rođena Beograđanka i ćerka čuvenog Živorada Kovačevića akademika, ambasadora Jugoslavije u SAD i bivšeg gradonačelnika Beograda upisala se u istoriju ovog fakulteta kao prva žena koja je došla na čelo ove institucije osnovane još sredinom 19.veka. Ovaj profesionalni uspeh praćen je čak i interesovanjem za njen privatni život, pa je nedavno New York Times posvetio ceo tekst njoj i njenim privatnim i poslovnim navikama.

Jelena je svoje obrazovanje započela u Srbiji u kojoj je završila Matematičku gimnaziju i nakon petogodišnjih studija na beogradskom ETF-u odlazi u Ameriku gde nastavlja postdiplomske studije. Doktorsku disertaciju odbranila je na Univerzitetu Kolumbija na kom dobija zvanje doktora elektrotehničkih nauka.

Svoju karijeru započela je u Bell Labs u Mari Hilu u Njujorku, a nakon toga, počinje svoju profesorsku karijeru kao vanredna profesorka na Kolumbiji, kasnije kao  profesorka u oblasti biomedicinskog inženjeringa i šefica odseka za elektrotehniku ​​i računarstvo na Univerzitetu Carnegie Mellon na kom je radila čak 15 godina.

Oblast istraživanja kojom se Jelena bavi već 30 godina obuhvata obradu signala, biomedicinski inženjering i data science, a autor je i nekoliko knjiga među kojima su najpoznatije “Kodiranje podopsega zasnovano na wavelet transformaciji” (Wavelets and Subband Coding) i “Osnove obrade signala” (Foundations of Signal Processing).

Tehnički fakultet Tandon Univerziteta u Njujorku (NYU’s Tandon School of Engineering) kojim Jelena rukovodi već skoro godinu dana drugi je najstariji privatni fakultet u oblasti tehničkih nauka, koji su u njegovoj istoriji dugoj više od 160 godina pohađali neki od najistaknuijih ljudi u ovoj oblasti i dobitnici najprestižnijih nagrada u domenu tehničkih nauka.

Predstavljamo poslodavca
tradecore-75-1.png

TradeCore

Everything your brokerage needs in one place.

Svakog dana se na svetskom finansijskom tržištu obavi ogroman broj transakcija. Međutim, većina brokera i dalje radi na zastarelim i neadekvatnim sistemima - naša misija je da to promenimo. TradeCore kreira (stvara) proizvode koji brokerima olakšavaju upravljanje klijentima, dajući im centralizovan sistem sa intuitivnim i modernim interface-om.

Marija Milutinović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu