Kako se navodi u otpečaćenim sudskim dokumentima, američki FBI godinama je u tajnosti rukovodio radom šifrovane aplikacije za bezbednu komunikaciju Anom, koju su koristile kriminalne grupe, prenosi Vice.

Kako se ispostavlja, 2018. godine Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je direktora kompanije Phantom Secure, koja je kriminalnim grupama prodavala telefone sa enkripcijom. Nakon hapšenja direktora, javio se proizvođač uređaja i ponudio svoje usluge obaveštajnoj agenciji. Deo korisnika Phantom uređaja prešao je na novi proizvod, Anom.

Federalni biro, u saradnji sa Australijskom federalnom policijom (AFP) napravili su aplikaciju tako da svaku poruku prati master ključ koji može da je kopira i dešifruje odmah po prijemu. To je omogućilo agencijama da godinama prate sve šta rade kriminalci i rade na širenju mreže korisnika, uprkos bezbednosnim funkcijama poput brisanja svih poruka. Prema podacima, radi se o preko 12.000 uređaja u preko 100 zemalja sveta.

Vesti iz otpečaćenih dokumenata poklapaju se sa dodatnim navodima o hapšenjima u Australiji, gde je kao rezultat akcije zaplenjeno preko 45 miliona dolara gotovine, sprečeno nekoliko ubistava i zaplenjeno oko 3,7 tona narkotika. Hapšenja se očekuju i u drugim zemljama jer se procenjuje da Anom koristi oko 300 međunarodnih kriminalnih organizacija, a navode se i veze sa italijanskom mafijom i albanskim organizovanim kriminalom.

Ovakav razvoj događaja ne čudi imajući u vidu da je Australija jedna od zemalja gde se Anom aplikacija najviše koristi. Međutim, interesantno je da posle Nemačke, Holandije, Španije i Australije aplikaciju najviše koriste ljudi u — Srbiji! 

Iako još uvek nije poznato kakav će efekat međunarodna akcija imati u Srbiji, Ambasada SAD u Srbiji je na svom sajtu nedavno izdala saopštenje u kom se navodi da i srpske bezbednosne snage u saradnji sa Europolom učestvuju u operaciji Trojanski štit.