U petak smo u beogradskom Startit Centru najavili i otpočeli Evropsku nedelju programiranja, kroz događaj u kome smo osnovne čari i korake za ulazak u programiranje podelili sa 150 dečaka i devojčica.

Srbija je među najaktivnijim zemljama u okviru ovog programa, koji za našu zemlju koordiniše Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, te će se u periodu od 15. do 23. oktobra održati više od 130 događaja. 

Cilj ove nedelje je da približi svima digitalnu pismenost na zabavan način, i to kroz predavanja o temama kao što su robotika, izbor IT profesije, osnove programiranja, sajber bezbednost i vizuelno programiranje. I mi organizujemo 10 događaja ove nedelje, obilazimo osnovne škole i nastavljamo sa svojim standardnim kursevima, a za sve što se dešava u vašoj blizini možete pogledati ovde.

Na današnjem okupljanju, deca su slušala o zanimljivostima programiranja kroz priče Čabe Vereša, ambasadora Evropske nedelje programiranja za Srbiju, Gavrila Andrića, saradnika u nastavi u istraživačkoj stanici Petnica i člana APE.Robotics tima, Ranka Trifkovića, pisca za igre i gejm dizajnera i producenta, kao i Bojana Roškovića, praktikanta u Googlu. Potom su imala priliku da se druže sa robotom, i da dobiju uputstvo kako da sama kod kuće načine prve korake ka programiranju.

Događaju je prisustvovala i Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je svečano otvorila Evropsku nedelju programiranja.

img_7595

Startit će tokom sledeće nedelje biti gost u osnovnim školama i održati predavanja na temu značaja tehnologije, čime će nastaviti svoje aktivnosti na polju digitalnog opismenjavanja dece. Kroz besplatne kurseve za decu već je prošlo 500 mališana, a nadamo se da će ovaj broj rasti iz godine u godinu. Ako želite da saznate više i prijavite se, informacije možete pronaći na ovom linku.

img_7616