Nakon vesti o lansiranju Virgin Orbit-ove rakete sa satelitima prošlog vikenda, ova godina donosi još pozitivnih vesti iz svemirske industrije. SpaceX je lansirao sedamnaestu seriju satelita Starlink tokom svoje prve misije 2021. godine, koristeći raketu Falcon 9 koja je uzletela i sletela osmi put i time ostvarila novi rekord za svoj program ponovne upotrebljivosti.

Ova misija je bila značajna i zato što je uključila pokušaj sletanja u uslovima tokom kojih su vetrovi u zoni na moru, gde je SpaceX-ov brod za sletanje dronova bio smešten, zapravo premašili prethodno definisani sigurnosni okvir. Kao rezultat današnjeg uspeha, SpaceX će verovatno sada imati veću toleranciju na brzinu vetra u zoni sletanja, što bi trebalo da znači manje otkazivanja lansiranja na osnovu vremenskih uslova.

Očekuje se da će misije istraživanja svemira nastaviti uzlaznom putanjom tokom 2021. godine, usled pada troškova lansiranja i napretka tehnologije. Predviđa se da će usluge lansiranja u svemir zabeležiti snažan rast tokom 2021. godine i da će tržište porasti za više od 15 odsto u narednom periodu.

Izvor: Tech Crunch