„To je bila 1983. godina, bio sam na moru negde u Crnoj Gori, bilo mi je dosadno ‒ meni je uvek dosadno na tim letovanjima”, podsetio se prilikom jednog razgovora Voja Antonić, konstruktor jednog od najpopularnijih domaćih računara – Galaksije. 

Počelo je iz dosade, bez jasne pretpostavke šta će sve uslediti u životu tog računara. U istom razgovoru Antonić se prisetio da je te godine dobio oko 8.000 pisama od ljudi koji su uspeli da naprave računar, prema uputstvima objavljenim u specijalnom izdanju časopisa „Računari u vašoj kući”. Zanimljiv je podatak da su članovi redakcije koja je priredila izdanje, u najsrećnijim okolnostima očekivali do 500 računara. Uspeh nije izostao ni prilikom konstrukcije komercijalne verzije, a računar je bio u svim beogradskim školama godinama u upotrebi.

Galaksija je konstruisana s namerom da bude što jeftinija i pogodna za samostalno pravljenje ‒ sadržala je jednostranu ploču, minimalan broj čipova, 4KB RAM i isto toliko ROM memorije, pristojan bejzik, profesionalnu tastaturu i softverski podržan video.

Podržite završnu fazu snimanja filma

U životu ovog računara bilo je još mnogo dogodovština, a namera autora dokumentarnog filma „Galaksija – računar koji je odbio da umre!” je da ih zabeleži u okviru celokupne retrospektive, sve do sadašnjeg momenta, kad odbija da se „skloni” sa scene.

„Ovaj film je odavno prerastao sve nas koji smo radili i radimo na njemu. Ne samo zbog tematike i činjenice da se u njemu nalazi poslednji zabeleženi intervju našeg dragog prijatelja Zorana Modlija, već stoga što je postao svojevrsni legat svih nas koji smo se u našim životima susretali sa Galaksijom, družili sa Vojom, Dejanom i naravno Zoranom. Ostavština za budućnost svih nas koji smo kucali po tasterima Galaksije, pisali programe za nju i druge računare, igrali se i odrastali uz nju i njih”, naveo je autorski tim u svom poslednjem obraćanju javnosti.

Tom prilikom pozvali su sve zainteresovane da pomognu u nastavku finansiranja projekta, koji je zbog posledica pandemije ostao bez predviđene finansijske podrške. 

Svoj doprinos možete pružiti odlaskom na zvaničnu stranicu kampanje.