Smernice za komentarisanje i politika moderacije

TL;DR

Verujemo da je kvalitetna diskusija i razmena ideja jedan od temelja za napredak cele zajednice. Zbog toga želimo da svaki put kad neko skroluje dole dobije vrednost u vidu konstruktivnih komentara koji će biti potpisani od strane stvarne osobe.


U cilju unapređenja domaće startap i IT zajednice, svakodnevno se trudimo da kroz rad Startit bloga pružimo vredne i adekvatne informacije o startapima i IT industriji — kako iz Srbije, tako i iz regiona, Evrope i sveta. Daćemo sve od sebe da uradimo naš deo posla i napišemo tekstove koji će vas informisati i naučiti dosta korisnih i aktuelnih stvari.

Međutim, u misiji pružanja vrednosti vama, čitaocima Startita, potrebna nam je upravo i vaša pomoć. Tekst jeste glavna stvar, međutim, često se sa pravom desi da diskusija u komentarima značajno poveća kvalitet obrade teme. Verujemo da je kvalitetna diskusija i razmena ideja jedan od temelja za napredak cele zajednice.

Zbog toga želimo da svaki put kad neko skroluje do komentara dobije vrednost u vidu novih znanja i informacija ili konstruktivnih stavova i kritika, a koji će biti potpisani od strane stvarne osobe.

Na kraju dana, ono što zaista pravi razliku između Startita i bilo kog drugog portala/bloga jesu naši vredni čitaoci i zajednica koja nam svakog dana pomaže da budemo sve bolji.

Imajući na umu sve navedeno, nadamo se da razumete i cenite to što komentari na Startitu nisu platforma za slobodan i neograničen govor, već za vrednu diskusiju (za ovo prethodno možete koristiti domaće portale ili YouTube).

Evo nekih smernica koje će ti omogućiti da nam pomogneš u ovoj misiji:

Drži se teme

Kada komentarišeš, daj sve od sebe da ne skreneš sa teme. Nemoj komentarisati samu osobu koja je komentarisala već isključivo sardržaj i poente u komentarima. Prodiskutuj kvalitet samog teksta i poente iznete u njemu. Iznesi stav, obaveštenje ili mišljenje povodom teme koju obrađuje tekst ili se pominje u tekstu.

Poštuj druge sagovornike

Osnovno poštovanje sagovornika je neophodno. Komentari koji sadrže psovke, uvrede i slično nisu dopušteni na ovom sajtu.

Nemoj da kriješ svoj identitet

Jako je bitno da određen stav, kritika ili sugestija imaju integritet. Prvi korak da komentar na nekom članku bude relevantan jeste da bude potpisan od strane osobe koja ga je i napisala.

U praksi, rule of thumb bi bio da:

Ovo nije nužno obavezno, ali tako ćemo mi biti sigurni u tvoj identitet i komentari koji imaju ispunjene ove uslove biće uvek objavljeni ako ispunjavaju gore navedene uslove.

Naravno, postoje situacije kada želiš da ostaneš anoniman (deliš stav koji možda nije dobro da se veže za tebe zbog posla ili nečeg sličnog) i to ćemo razumeti, ali se pokazalo da obično lažne identitete ostavljaju osobe čiji komentari su vrlo nekonstruktivni i uvredljivi.

Ako želiš da ostaneš anoniman/na, napomeni to u svom komentaru i objasni zašto je tako, i ukoliko je razlog dobar i komentar veoma vredan, skoro izvesno je da će biti objavljen.

Ukoliko želiš da prodiskutuješ sa nama ovu politiku moderacije Startit bloga, to možeš uraditi privatno, mejlom na [email protected].