Slovenački Carlock pravi aplikaciju za pametne automobile u Beogradu

Ima manje od mesec dana kako je prvi tehnološki akcelerator u Srbiji, StartLabs bogatiji za još jedan startap. Ovaj put, tim u koji su odlučili da investiraju dolazi iz Slovenije, a ekipa Startita imala je eksluzivnu priliku da poseti tim CarLocka i iz prve ruke sazna na čemu momci rade, dokle su stigli i zašto su odlučili

Ivan Kovačević
27/02/2014

Ima manje od mesec dana kako je prvi tehnološki akcelerator u Srbiji, StartLabs bogatiji za još jedan startap. Ovaj put, tim u koji su odlučili da investiraju dolazi iz Slovenije, a ekipa Startita imala je eksluzivnu priliku da poseti tim CarLocka i iz prve ruke sazna na čemu momci rade, dokle su stigli i zašto su odlučili da dođu baš u Srbiju i StartLabs.

Osnovna ideja Carlocka je omogućavanje korisnicima da kontrolišu kretanje svog vozila uz pomoć GPS sistema i da na svoj telefon dobijaju upozorenja o mogućoj krađi tj. neovčašćenom pomeranju svog vozila. Za godinu i po dana potpuno su butstrepovali svoj biznis i razvili kompletno rešenje koje se sastoji od aplikacije i odvojenog uređaja koji se metodom “plug and play” instalira u vaš automobil.

Po navodima osnivača, za promociju svoje ideje nisu utrošili mnogo novca i truda, a već su imali prve porudžbine iz okolnih zemalja – Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Slovačke.

Za instalaciju MVP verzije bilo je potrebno otići do automehaničara, što se pokazalo kao neodgovarajuće za potencijalne korisnike, ali im je pomoglo da shvate da je problem koji rešavaju stvaran i da su na putu da pronađu dobro rešenje.

Povratna informacija koju smo dobijali od zainteresovanih klijenata je da su odustajali od kupovine zbog složenije instalacije i zato verujemo da će druga, Plug & Play verzija, gde se hardverska jedinica kači na konektor za dijagnostiku mnogo bolje proći? – Jure Osolnik, koosnivač

Ovu verziju proizvoda korisnici će moći da poruče za nešto manje od mesec dana i potrebno je samo prikačiti.

Šta korisnicima nudi CarLock?

02-carlock-pro-box

Aplikacija šalje različite notifikacije korisniku – o tome kada se vozilo kreće van definisanih granica, kada se motor startuje, kada se akumulator isprazni ili diskonektuje, kada vam pauk odnese vozilo i mnoštvo drugih opcija koje sami možete predefinisati. U svakom trenutku na mapi možete videti gde se vaše vozilo trenutno nalazi.

Sam hardverski uređaj se proizvodi u EU , zbog bliskog kontakta sa proizvođačem. Kako ne žele brzo da skaliraju, i zbog fokusa na tržište Evrope, još uvek ne razmišljaju o seobi proizvodnje u Kinu. Korisnici mogu da biraju između dve verzije proizvoda – osnovne za 169 i premium za 239 evra.

Aplikacijom su za sada pokrili dve najzastupljenije platforme, iOS i android. Kako one izgledaju možete pogledati na AppStoreu i GooglePlayu.

Ovaj  tim čine četvorica momaka: Jure, Gregor, Luka i Matej. Neki od njih se znaju još iz mlađih dana, dok su neki od njih radili već zajedno u nekim startapima. Matej se bavi hardverom, Gregor razvija backend, Luka je mobile developer dok Jure radi na UX i UI dizajnu. Ogromno iskustvo koje ovi momci imaju čini ih veoma dobrim timom.

Zašto baš StartLabs i Beograd?

01-carlock-pro

Pošto su bili jedni od finalista češke Wayre zainteresovali su više fondova. Međutim kako nam kažu odlučili su se za StartLabs, koji je imao najkonkretniju ponudu i pokazao najviše interesovanja. Sa druge strane, videli su Beograd kao idealnu lokaciju da se izoluju i totalno posvete radu na svom startapu. Očekuju da će im mreža mentora i kontakata koju im StartLabs pruža pomoći u skaliranju biznisa, a zašto je StartLabs odlučio da investira u njih pitali smo partnera, Nebojšu Lazića:

nebojsaU CarLock priču smo ušli jer momci imaju znanje, iskustvo i želju da rade. Osim toga, pokazali su da mogu da realizuju svoju ideju tako što su došli do MVP proizvoda i prvih kupaca  ‘in a very lean way’

Možda baš ovaj citat može da pomogne svima vama koji želite da svoju ideju iznesete pred investitore i ubedite ih da je baš vaša ideja ta u koju treba da ulože. U međuvremenu čekaćemo nove vesti od ekipe CarLocka, ali i buduće proizvode koje su nam najavili. Više informacija možete pogledati na njihovom zvaničnom sajtu gde možete i da poručite vaš primerak CarLock-a.

Ivan Kovačević

Objavio/la članak.

četvrtak, 27. Februar, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije