Za podršku borbi protiv biometrijskog nadzora, građani su donirali više od 900.000 dinara i nadomak su cilja od milion, koliko je predviđeno u crowdfunding kampanji, koju je pokrenula inicijativa #hiljadekamera. Preostali novac treba prikupiti do 5. januara.

Podsetimo, dok se u svetu ovakav nadzor povlači i o njemu se široko debatuje, a najveće kompanije, poput IBM-a, čak prekidaju proizvodnju iz straha za bezbednost, u Srbiji nemamo nikakve infomacije, gde nas, kako i ko nadzire. Uz to malo je poznato i gde na kraju ti podaci odlaze i kako se čuvaju. 

Šta je inicijativa do sada uradila?

Sve to ne znamo, a pre svega bismo morali da znamo gde se kamere nalaze, jer to je obaveza nadležnih institucija prema pravilniku donetom u septembru. Taj posao je obavila upravo ova inicijativa i uz pomoć građana mapirala sva mesta na kojima se vrši ovakav nadzor.

Pored toga, #hiljadekamera je uradila pravnu i tehničku analizu dve procene uticaja na zaštitu podataka koje je MUP izradio, a koje su utvrdile da ne postoje pravni uslovi za uvođenje biometrijskog nadzora. 

Sama inicijativa je pomogla da se ovaj problem osvetli i da se o njemu govori. Njeni predstavnici su dali više od 100 izjava za medije, a sajt hiljade.kamera.rs je postao prepoznatljivo mesto za informacije o ovoj temi.  

Do sada je opstanak inicijative zavisio od sredstava samih pokretača, a kako bi mogla da nastavi aktivno da radi na ovo situaciji, potrebna su joj dodatna sredstva, zbog čega je pokrenuta crowdfunding kampanjan