Skaliranje agilnog i Scruma — meetup u beogradskom Startit Centru

Meetup će biti prilika da publika čuje od Scrum profesionalaca i trenera kako stvari rade u praksi, šta ih muči, i kako i da li agilno funkcioniše na velikoj skali.

Marija Anđelić - 2. Jul, 2019.

Često se postavlja pitanje koju metodologiju koristiti kada treba da se uvede Agilno i Scrum u srednje i velike kompanije, tehnološke gigante, velike banke, kompanije sa velikim brojem projekata i klijenata, a malim brojem timova, ili obrnuto, kompanije sa manjim brojem ogromnih projekata i velikim brojem timova, itd. Zapravo, samo u drugom trenutku, isto pitanje postavljaju i startupi, mikro i male kompanije koje nastaju agilno ili imaju plitku hijerarhiju, s obzirom na to da svaka planira da raste, i da svaki rast neminovno otvara novo pitanje — a kako da skaliram agilne timove?

Agilni manifest i lean načela predstavljaju najbolje moguće smernice za skaliranje agilnog, ali ne daju konkretan okvir. Scrum i Kanban su dva popularna agilna okvira koja se koristie na nivou tima. Scrum ništa ne govori o skaliranju, bar ne u dokumentu Scrum Guide.

Pitanjem uvođenja agilnog u veću kompaniju i njegovim skaliranjem agilni profesionalci se bave duže od decenije. Odgovarajući na tu potrebu, razvili su razne modele, sada već i komercijalne, kao što su:

Ali i brojni drugi posebni modeli koje su razvile same kompanije, poput AXA MedLA, jer ni jedan model nije „uklesam u stenu”.

Iako svi ovi okviri rešavaju razne probleme povezane sa integarcijama, međuzavisnostima i kros-timskom koordinacijom svake vrste, s druge strane kreiraju nove probleme, odnosno „unazađuju” agilnost, narušavajući neka osnovna načela agilnog kao što su „face to face” komunikacija, ili samoorganizaciju timova. S tim u vezi, predavači će se osvrnuti se na još tri važna pitanja:

Predavači

Moderator predavanja će biti Jasmina Nikolić, a na sceni će joj se pridružiti:

Uz njih, na meetupu će učestvovati i Bojan Milutinović, SAFe sertifikovani program konsultant, koji radi u Tom Tomu i zna sve o SAFe i koji će se pridružiti online iz Egipta.

Prijave

Meetup je zakazan za petak, 5. jula, sa početkom u 18:30. Ulaz na događaj je besplatan, ali svoje prisustvo morate potvrditi ovde.