SHARE Fondacija: Prijavite nam ako vam je na protestima neko obrisao digitalne zapise ili oduzeo telefon

Nasilje je prisutno na protestima širom Srbije, a poseban vid tog nasilja ogleda se u oduzimanju telefona i brisanju snimaka i fotografija na kojima su zabeležene sporne situacije. 

„Ulazim u štek u kojem se nešto dešava, kako su mi građani rekli. Držim mobilni telefon ispred sebi i ne vidim nikoga. U jednom trenutku mi ruka zgrabi telefoni i pojavljuju se trojica nabildovanih likova. Rekli su da ne mogu da snimama. Jedan je stao ispred mene, drugi je gledao telefon. Vratili su mi telefon i rekli da moram da idem”, ispričao je Vuk Cvijić, novinar NIN-a za KRIK. 

To što se Vuku desilo naziva se ugrožavanje digitalnih prava i nije ni prvi, ni jedini put da se to dešava na ovim protestima, ali i u drugim situacijama u kojima građani snime krišenje prava i zakona. Ukoliko vam se slično desilio na ovim protestima, SHARE CERT za poziva da im se obratite. 

Potrebno je da im na mejl info@sharecert.rs pošaljete:

  • Kratak opis slučaja (najviše tri rečenice)
  • Datum i vreme kada su snimci napravljeni – okvirno
  • Datum i vreme kada je primećen nestanak fotografija ili snimaka
  • Proizvođač i model uređaja
  • Verzija operativnog sistema uređaja
  • Da li imate zaštitu (PIN, šara, otisak prsta) na uređaju? (Da/Ne)
  • Da li ste uređaj davali drugim licima neposredno pre nestanka snimaka (Da/Ne)

SHARE Fondacija je 2017. godine osnovala SHARE CERT kao poseban centar za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima, koji prati i analizira pretnje po bezbednost u infrastrukturi onlajn medija i civilnog sektora u Srbiji.

Pročitaj i: 

Odbrana Beograda — snimak od pre 100 godina restauriran pomoću AI alata

Nemojte da nam dajete saopštenja, otvorite podatke o epidemiji

Ukoliko ste doživeli druge oblike nasilja, možete se javiti brojnim advokatskim kancelarijama, koje pružaju besplatnu pravnu pomoć. 

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu