Srpsko-američki Seven Bridges među 11 kompanija na projektu vlade SAD za izlečenje raka

U okviru nacionalnog projekta SAD za izlečenje raka, među 11 kompanija koje su neophodne u rešenju ovog izazova nalazi se i beogradsko-bostonski Seven Bridges, kao jedina iz domena softvera i kao takva biće zadužena za obezbeđenje kvalitetne razmene i obrade podataka.

Početkom godine Bela kuća je pokrenula projekat “Cancer Moonshot” sa vrlo ambicioznim ciljem — izlečenje raka, a danas najavljuju veliki naredni korak okrenut razvoju testiranja krvi. Ovim povodom ujedinjuju kompanije iz različitih oblasti, a Seven Bridges će stajati iza platforme koja će čuvati i povezivati podatke, kao i omogućiti kolaboraciju svima na projektu.

Projekat pod nazivom “Blood Profiling Atlas” je dizajniran da ubrza razvoj jednostavnih, tačnih i pouzdanih testova krvi za dijagnostikovanje raka i tretmana iz polja personalizovane medicine. Ovo je posebno značajno za pacijente koji su se u prošlosti izborili sa rakom i koji imaju visoke šanse da se on vrati.

Beogradsko-bostonskoj kompaniji pridružuju se i kompanije koje razvijaju testove krvi Foundation, Epic Sciences, Personal Genome Diagnostics i Guardant Health, farmaceutski giganti AstraZeneca, Eli Lilly, Novartis, Pfizer i Roche, kao i kreator alata za ova testiranja ThermoFisher.

Seven Bridgesu poveren je zadatak kreiranja cloud platforme koja će omogućiti postavljanje i kvalitetnu razmenu podataka među istraživačima. Projektu će doprineti kroz angažovanje 6-omesečnih inženjerski, bioinformatičkih i upravljačkih resursa, kao i do 500.000$ u skladišrenju i obradi podataka na njihovoj platformi. Takođe će sklopiti partnerstvo sa Univerzitetom u Čikagu kako bi se osigurala usklađenost između ove analitičke platforme i projekta.

Duplo brži razvoj?

Trenutno, ukoliko lekari žele da saznaju više o tumoru, moraju da vrše biopsiju (da seku pacijenta) ili rade PET ili CAT snimak. Nedavno je kroz razvoj i snižavanje troškova sekvencioniranja krvi došlo do nove mogućnosti — pronalaženje delova tumora koji se rasprostre u krvi prateći mutacije. Ovaj metod se naziva tečna biopsija, a još uvek je pitanje može li da uradi nešto više od poštede pacijenata od sečenja.

Ambicija je sledeća: otkriti rak rano putem testiranja krvi i omogućiti lekarima da odaberu najbolji lek za tretman na osnovu genetskih informacija iz testa. Neće biti jednostavna za postići, pogotovo zbog sposobnosti raka da mutira i “pobegne” tretmanu koji je možda u prvi mah bio delotvoran.

Kao deo Cancer Moonshota, platforma koju pravi Seven Bridges, Blood Profiling Atlas Analysis Cloud, služiće kao otvorena baza koja će naučnicima omogućiti da koriste podatke, razvijaju standardizovane metode za prikupljanje podataka i analizu, i da zajedno rade na novim otkrićima.

Kako je za Forbes izjavio Prof. Piter Kan sa Univerziteta Južne Kalifornije, podrška vlade i ovaj projekat trebalo bi da za 5 godina postigne ono što bi inače trajalo 10.

Seven Bridges se, nakon uspotavljenih saradnji sa vodećim istraživačkim institucijama u Britaniji i SAD našao i na listi 50 najpametnijih kompanija na svetu koju je kreirao MIT.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Zoja Kukić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu