Seven Bridges će razviti novi data centar za pedijatrijska istraživanja SAD-u

Novi centar za podatke će se razvijati u saradnji sa američkim Institutom za zdravlje i Dečijom bolnicom u Filadelfiji, sa ciljem da po prvi put omogući pedijatrijska istraživanja na osnovu spojenih podataka o kancerima i urođenim strukturnim manama.

Nevenka Rangelov
15/08/2017

Seven Bridges je odabran da razvije novi centar za podatke u partnerstvu sa istraživačkim institutom D³b (Center for Data Driven Discovery in Biomedicine) pri Dečijoj bolnici u Filadelfiji. Novi centar za podatke će nositi naziv Kids First Data Resource Center. Ovaj centar će objedinjavati i harmonizovati podatke velikih razmera o pedijatrijskim kancerima i urođenim strukturnim manama. Ovim projektom će po prvi put biti omogućen objedinjen pristup do sada raznorodnim podacima o ovim pedijatrijskim oboljenjima.

Najveći izazov sa kojim se istraživači danas suočavaju kod tretiranja retkih pedijatrijskih bolesti je nedostatak centralizovane baze podataka o pacijentima na osnovu koje bi se sprovodila statistička istraživanja. Kids First centar za podatke će odgovoriti na taj izazov tako što će omogućiti pristup kliničkim i genomskim sekvencama podataka pacijenata i njihovih porodica. Do 2022. godine očekuje se da ovaj centar sadrži oko 33 hiljade sekvenciranih genoma, zajedno sa alatima i komputacionim resursima potrebnim za njihovu analizu.

Kako kaže Brendi Dejvis-Dusenberi, izvršna direktorka Seven Bridgesa, količina genomskih podataka danas raste eksponencijalno, ali su ti podaci vredni jedino ako su dostupni istraživačima.

brandy.davisCentar za podatke Kids First neće samo obezbediti ove podatke u objedinjenom obliku, već će istraživačima dati i alate za njihovu analizu i pomoći im da identifikuju nove terapije za lečenje dečijih bolesti.

Mogućnost da analiziraju podatke o različitim bolestima na cloud platformi će pomoći istraživačima da prepoznaju i razumeju genetske osnove raka kod dece i da razviju nove, targetirane terapije. Istraživači će biti u stanju da sprovode komparativne analize veće statističke pouzdanosti, što će im omogućiti da otkriju genetske mutacije koje su uzrok ovim bolestima i da poboljšaju dijagnoze, navode iz Seven Bridgesa. 

Nevenka Rangelov

Objavio/la članak.

utorak, 15. Avgust, 2017.

IT Industrija

🔥 Najčitanije