Šenžen je postao prvi kineski grad u kome će radnici morati da idu na plaćeno odsustvo kako ne bi sagoreli

Nije jasno precizirano koliko plaćenih dana odmora bi osoblje trebalo da uzme.

Marko Marković
13/11/2020

Šenžen, grad poznat po brojnim tehnološkim startapima, doneo je novi propis po kome će radnici morati da uzimaju plaćeno odsustvo kako bi zaštitili svoje fizičko i mentalno zdravlje, piše RT.

Ovaj grad ima najveći stepen imigracije u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, a poznat je po tome što zaposleni u tehnološkim firmama redovno rade prekovremeno. U Kini čak postoji izraz za ovu vrstu prekovremenog rada koja je nazvana po Šenženu.

Zakonodavci su naložili poslodavcima da na ovaj način spreče preterano „sagorevanje” zaposlenih, a očekuje se da će i drugi delovi države doneti slične odluke. 

Od 1. januara menadžeri će morati da organizuju rad tako da svi radnici mogu da uzmu odmor. Trenutno je stanje takvo do gotovo 40 odsto zaposlenih bira da odustane od plaćenog odmora iz straha da će to negativno uticati na potencijalnu promociju ili podizanje plate.

Ipak, nije jasno precizirano koliko plaćenih dana odmora bi osoblje trebalo da uzme.

Svi zaposleni u Kini imaju odmor za lunarnu Novu godinu (2020. su imali slobodno od 24. Januara do 2. februara), kao i nedelju dana u oktobru za nacionalne praznike. Tehnološki sektor je poznat po takozvanoj 996 kulturi — oni često rade 12 sati dnevno, od devet ujutru do devet uveče, šest dana u nedelji.

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu, CEO Alibabe Džek Ma, prošle godine je pretrpeo brojne kritike javnosti jer je podržavao ovu kulturu zbog koje radnici provode po 72 sata nedeljno na poslu.

Marko Marković

Objavio/la članak.

petak, 13. Novembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije