Seven Bridges Genomics, srpsko-američka firma bazirana u Beogradu, Bostonu i Londonu, dobila je 1.95 miliona funti (oko 2,9 miliona dolara) od Ministarstva zdravlja Ujedinjenog Kraljevstva i Genomics England kako bi završila i lansirala Graph Genome, prvu funkcionalnu reprezentaciju referentnog genoma zapisanu u formi grafa, kao i alate koji mogu da operišu takvom reprezentacijom.

Ovo je drugi vredan ugovor ove kompanije u poslednjem periodu — pred kraj prošle godine dobila je 5.8 miliona dolara kao deo inicijative Nacionalnog instituta za rak SAD-a za razvoj Cancer Genomics Cloud Pilot inicijative. Ovi ugovori čine ovaj inovativni biotehnološki startap sve manje (inherentno rizičnim) startapom i sve više kompanijom koja pred sobom ima perspektivnu budućnost.

Šta je Graph Genome?

Graph Genome je revolucionarni alat koji može da čuva i analizira genetičke informacije. Omogućava istraživačima i klinikama da analiziraju velike setove ljudskog genoma brže i povoljnije nego do sad, i sadrži algoritam koji se samostalno poboljšava svakom novom analizom, čineći je tačnijom od prethodne. Dodatno, može u potpunosti da učini genetski materijal pacijenta anonimnim, uz zadržavanje važnih informacija za istraživanje i interpretaciju.

Kroz Graph Genome će naučnici moći da izvlače genetske materijale stanovništva i time klinikama omogućivati personalizovano lečenje i poređenje genoma pacijenta sa genomima veće populacije.

Kural-for-webDostupnost komercijalizacije Graph Genomea i povezanih alata biće korak napred u tome kako svet razume temelje života. Seven Bridges Genomics donosi tačnost, privatnost, brzinu i kvalitetne podatke u cilju poboljšanja za istraživače, klinike i eventualno i pacijente širom sveta. — Deniz Kural, CEO i suosnivač

Osim prvog svetskog referentnog genoma u obliku grafa, ovaj tim lansira i skup alata koji će omogućiti istraživačima da ih koriste — graph aligner, branch genotyper and local assembler, graph database, genome browser, and disease-focused applications.

Svi ovi alati pokretaće se sa Seven Bridges platforme, bioinformatičkog, obračunskog i skladišnog clouda, koji omogućava rast bez ikakvih kapitalnih investicija i dolazi uz ekspertizu više od 100 biologa, bioinformatičara, inženjera i drugih stručnjaka.

*

Seven Bridges Genomics je osnovana 2009. godine sa ciljem da izgradi cloud platformu za genetske analize i istraživanja. U pitanju je bila prva platforma tog tipa na svetu, a medicinskim korisnicima bi ubrzala, olakšala i učinila jeftinijim aktivnosti tog tipa. Startit je bio prvi srpski medij koji je pisao o ovoj kompaniji još pre dve godine.

Za kraj, ponovićemo citat iz prethodnog teksta drugog osnivača ove kompanije, Igora Bogićevića, koji upravlja 70-članim timom SBGenomicsa u Beogradu:

igorIstraživanje genetskih oboljenja i kancera, kao i razvoj efikasnih terapija su jedan od velikih izazova današnje nauke i medicine, i ponosni smo što pomazemo iste.

Ovo je, verujem, i dodatan dokaz da je moguće praviti veoma ambiciozan proizvod u Srbiji i oformiti veoma jake i kvalitetne timove koji po bilo čemu ne zaostaju za sličnim na svetskom nivou.

Nadam se i da će ovo ohrabriti više ljudi da resavaju “teške” probleme i da će kvalitet i ambicija mladih preduzetnika u Srbiji vremenom sve više i više rasti.

***

Sa Startit Poslova

Seven Bridges Genomics širi svoj beogradski tim za dve pozicije: Frontend Engineer i Core Platform Engineer