“Ne zanimaju me pare” — haker napravio sopstveni sistem za samovozeća kola, prodavaće ga za $1000

Čak i ako rešenje hakera Džordža Hoca zasnovano na Ubuntu sistemu ne načini od njega milijardera (kako se nada), ide ka tome da zauvek promeni tok razvoja samovozećih automobila i donese ih na naše puteve ranije nego što smo se nadali

Prošle nedelje smo pisali o formiranju izdvojene kompanije iz Googleovog Aphabeta koja će se baviti izgradnjom samovozećih automobila i kako ovo utiče na industriju vozila, kao i na disruptivne kompanije, poput Ubera. Prema nekim očekivanjima do 2019. na putevima bi trebalo da se nađe 10 miliona samovozećih automobila, polovično ili potpuno automatizovanih, a jedno od najvećih ograničenja u njihovom širenju biće visoka cena.

Haker Džordž Hoc iz San Franciska pokazao je da je moguće izgraditi svoj samovozeći auto za mesec dana i samo $1000. On je svoju Acura ILX dopunio radarom zasnovanim na laserima i kamericama lociranim na retrovizoru, kao i kodom napravljenim za Ubuntu Linux sistem. Kontrolnu tablu načinio je od 21-inčnog tableta (što je veće od Teslinog 17-inčnog). Glavnu pregradu kod suvozačevog sedišta pretvorio je u komputacionu tablu sa mini PC-jem i GPS senzorima, a menjač je zamenio džojstikom. Ovo je veliki korak i za oblast veštačke inteligencije – ne bi li “naučio” kako ljudi voze, auto je morao da bude vožen deset sati pre sigurnog puštanja volana.

U detaljnijem intervjuu za Bloomberg, na osnovu kod smo formirali članak, Hoc najavljuje puštanje u prodaju set od šest kamerica sličnih onima na mobilnim telefonima koje se instaliraju na automobilu i komuniciraju sa softverom preko neuralne mreže – vrste samoukog mehanizma veštačke inteligencije koji uči na osnovu primera. Cena paketa koji vaš auto može da pretvori u samovozeće čudo biće $1000, što je 7 do 25 puta manje od procene cene novog samovozećeg automobila. Svojim rešenjem planira da uzburka najveće igrače na tržištu – prvo Mobileye, izraelsku kompaniju koja snabdeva Teslu, BMW, GM, Ford sa trenutnim rešenjima za asistenciju vozača.

Hoc je već poznat u hakerskom svetu: sa sedamnaest godina bio je prva osoba koja je uhakovala iPhone, a kasnije je rasklopio i zaštitne mehanizme PS3. Tada je na pitanje zašto je otvorio svoje rešenje besplatno rekao:

Zaista verujem da bi informacije trebalo da budu besplatne i trudim se da načinim metod što jednostavnijim, kako bi svi mogli da ga prate.

Iako u svom novom rešenju vidi milijarderski biznis, Hoc ostaje dosledan tome da novac stavlja u drugi plan.

Ne zanimaju me pare. Želim moć. Ne moć nad ljudima, već moć nad prirodom i sudbinom tehnologije. Samo želim da znam kako to sve funkcioniše.

 

Predstavljamo poslodavca
logo-8-1.png

PRODYNA

Teamgeist! Be part of the team that turns brilliant ideas into brilliant software.

PRODYNA is an innovative IT consultancy specialized on the topic of digital business. We consult companies through the processes of business transformation, and develop the custom software applications and systems.

Marija Gavrilov

  • Thursday, 24. March 2016.

    pokido

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu