Samovozeći auto – kako funkcioniše i šta da očekujemo na putevima

Problemi se najbolje rešavaju otklanjanjem njihovog uzroka. Ako je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda čovek, onda otklanjamo čoveka. Pogledajte kako to auto može da vozi i razmišlja sam.

Tanja Mladenović - 30. Jun, 2015.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u 2014. je na putevima u Srbiji poginulo 536 ljudi, u EU taj broj je 25.700 ljudi. Ako postavimo na globalne razmere, u pitanju je više od milion života koji nestanu zbog saobraćajnih nesreća — to je jedna osoba na svakih 25 sekundi.

U najvećem broju slučajeva, odgovoran za ovu statistiku je čovek. Posledice alkohola, pospanost, mobilni telefon.

U SAD se svakog dana u vožnji provede 162 životna veka vremena (6 milijardi minuta). 130 godina kako postoji automobil, auto-kompanije se trude da reše problem najnepouzdanijeg dela vozila – vozača. Dodali su pojase, vazdušne jastuke, a u poslednje vreme su odlučili da taj problem reše izbacivanjem vozača iz jednačine.

Kris Armson, menadžer projekta samovozećeg automobila u Googleu, u TED govoru je ispričao dokle je stigao, šta treba popraviti i prikazao kako to ovaj auto uopšte vidi put i ostale automobile i na koji način autonomno donosi odluke kako da se kreće.

Pridruži se → prvo predstavljanje rada Tesla Nationa