„Samo moron bi kupio YouTube": Google prvi put objavio prihode YouTube-a

Google po prvi put objavio prihode YouTube-a, samo u poslednjem kvartalu 5 milijardi dolara od odglašavanja.

Marija Milutinović
04/02/2020

Svojevremeno kada je Google 2006. godine odlučio da kupi YouTube, mnogi, među kojima i poznati Investitor Mark Kuban mislili su da je ovo loš potez. On je još tada izjavio da je zbog pretnji kaznama zbog autorskih prava, „bilo ko ko kupi (YouTube) je moron.” Delom je i strategija Google-a bila da svojom veličinom može da se suprotpstavi moćnim industrijama koje su imale autorska prava i para za tuženje, a da je ovo ipak bio dobar potez kompanije vidi se danas kada je ova kompanija ostvarila 10 odsto ukupne zaradeGoogle-a, odnosno 15 milijardi dolara.

Ovo je prvi izveštaj pod novoiizabranim izvršnim direktorom Alphabet-a Sundarom  Pičaijem, koji je preuzeo ovo mesto krajem prošle godine, nakon što su se suosnivači Lari Pejdž i Sergej Brin povukli sa operativnih funkcija.

Ovo je prvi put posle 2006. godine od kada je ova platforma kupljena za 1,65 milijardi dolara, da kompanija govori o zaradi YouTube-a od reklama. Na godišnjem nivou iz kompanije kažu da je YouTube prošle godine zaradio 15 milijardi dolara, što je oko 10 procenata celokupnih Google-ovih prihoda.

Tome u prilog ide i informacija da YouTube ima više od 20 miliona pretplatnika na svojim Premium (YouTube bez oglasa) i Music Premium ponudama. Iz Alphabet-a navode da se prihodi od tih proizvoda spajaju u kategoriju „ostalo“, koja je u poslednjem kvartalu zaradila 5,3 milijarde dolara, a takođe uključuje i prodaju hardvera poput Pixel telefona i Google Home zvučnika. 

Sve u svemu, Alphabet je ostvario prihod od 46 milijardi dolara u poslednjem kvartalu što je skok za 17 odsto, odnosno 10,7 milijardi dolara više u odnosu na 2018. Godinu. Google i dalje ostvaruje najveću zaradu u Alphabet-u koji je u poslednjih 3 meseca zaradio 27,2 milijarde dolara, dok je od Google Cloud servisa zaradio 2,6 milijardi dolara. Ovo je znak da je Google premašio očekivanja Wall Street-a o profitu, što bi mogao biti jedan od razloga zašto je Google sada odlučio da prvi put objavi prihode od YouTube-a i Google Cloud-a.

Marija Milutinović

Objavio/la članak.

utorak, 4. Februar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije