Ruski jutjuber uhapšen zbog otkrivanja državne tajne, preti mu kazna do 8 godina zatvora

Ruske vlasti optužuju Andreja Pjuža za nelegalno sticanje i širenje državne tajne. 

Obilazeći stare ruske bunkere i snimajući napuštene sovjetske objekte, industrijske lokacije, ali i aktivnu radarsku stanicu koja predstavlja ruski sistem ranog upozoravanja na nuklearni napad, Andrej Pjuž optužen je za otkrivanje informacija koje tamošnje vlasti označavaju kao tajne, prenosi Reuters.

Nadležni sud je odredio da se Pjuž zadrži u pritvoru do saslušanja koje će se održati u oktobru, iako se u prvobitnom izveštaju ne navodi da li je mladi jutjuber, čiji kanal broji oko 800.000 pratilaca, reagovao na pomenutu optužbu.

Ipak, njegov advokat jeste naglasio da Pjuž nije uhapšen samo zbog snimaka, već da se njegovom klijentu na teret stavlja krivično delo ilegalno sticanje i moguće širenje ruskih državnih tajni.

U sudskom izveštaju se ističu brojni slučajevi koji se odnose na nepravilnu upotrebu državne tajne, ali pojedini kritičari navode da su takvi slučajni često netransparentni, da ih nije moguće u potpunosti ispitati i da samo odslikavaju paranoju državnih organa.  

Pooštravanje zakona za otkrivanje državnih tajni

Ovo svakako nije prvi slučaj privođenja osoba koje su optužene za protivzakonito pribavljanje i širenje tajnih podataka u Rusiji, a kako bi se suprostavio sličnim praksama Savet Federacije ruskog parlamenta je 2012. godine usvojio zakon kojim se proširuje pojam državne tajne i istovremeno pooštravaju kazne za njeno otkrivanje.

Prema tom zakonu, u Krivični zakonik je dodat član koji predviđa kazne od 5.000 do 12.500 evra ili lišavanje slobode do četiri godine za lica koja sud proglasi krivim da su bez primene nasilja dobila podatke koje predstavljaju državnu tajnu.

Dodatno, u slučaju primene nasilja ili drugih otežavajućih okolnosti, optuženima preti zatvorska kazna od tri do osam godina. 

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Borislav Đilas

Unesite termine za pretragu