Rumunski startap za automatizaciju poslovanja UiPath podneo je dokumentaciju za izlazak na Njujoršku berzu, preko inicijalne javne ponude (IPO), piše CNBC. Prema procenama s početka februara, kompanija vredi 35 milijardi dolara

Kompanija je prošlu godinu završila za 607,6 miliona dolara prihoda, što je za 81 odsto više u odnosu na prethodnu. Uprkos tome, i dalje gubi novac – neto gubici iznose 92 miliona dolara, mada je to dramatično poboljšanje u odnosu na 519,9 miliona dolara u 2020. Više od 700 od ukupno 2.863 zaposlenih u UiPath-a trenutno radi u Rumuniji, navodi Recursive

Prethodna godina je bila veoma uspešna za UiPath, koji je u julu uzeo investiciju od 225 miliona dolara, a u decembru objavio da planira da izađe na berzu. Takođe, 2020. je bila izuzetno uspešna godina i za rumunski startap ekosistem, koji je zabeležio najveću vrednost prikupljenog kapitala do sada, kako smo ranije pisali.

Oni posluju u oblasti robotske procesne automatizacije (RPA), što znači da pomažu kompanijama da automatizuju visoko repetativne manuelne zadatke. Na primer, može da izvuče broj sa fakture, popuni tabelu, i pošalje e-mail na naloge koji treba da izvrše uplatu, a da u čitavom procesu ne učestvuje čovek. Ova tehnologija je veoma privlačna zato što omogućava kompanijama da iskoriste automatizaciju, a da ne menjaju svoje postojeće sisteme.

Osnovan 2005. godine, UiPath navodi da ima skoro 8.000 kupaca, uključujući Amazon, Bank of America i Uber. Raspon cena i broj akcija još nije utvrđen, bar to nije naznačeno u dokumentaciji koju je CNBC objavio.