Robotika za decu — besplatna radionica u Startit Centru Inđija

Polaznici će imati priliku da se upoznaju sa platformom mBlock, a zatim i da programiraju neke od osnovnih funkcija mBot robota.

Dragana Čvoro
08/10/2019

U sredu, 16. oktobra, u periodu od 13 do 15 časova u Startit Centru Inđija, biće održana besplatna radionica „Robotike za decu”. Radionica je namenjena deci uzrasta od 10 do 14 godina.

Na radionici će se polaznici prvo upoznati sa platformom mBlock, a zatim u njoj programirati neke od osnovnih funkcija mBot robota, kao što su LED lampice, senzor osvetljenja, zvučnik, a na kraju će isprogramirati i njegovo kretanje i upravljati njim pomoću tastature.

Usvajanje ovih koncepata je korisno za razvoj kognitivnih sposobnosti, analitičkog i logičkog razmišljanja, razvoj timskog duha i podstiče želju da deca postanu stvaraoci, a ne samo korisnici digitalnih uređaja.

Radionica „Robotika za decu” će biti održana u okviru projekta Meet and Code, a vodiće je ekipa Kliker IT centra.

Kome je namenjena?

Radionica je namenjenja deci uzrasta od 10 do 14 godina.

O Kliker IT centru

Kliker IT centar za decu postoji od maja 2015. godine i bavi se podučavanjem dece uzrasta od pet do osamnaest godina osnovama kompjuterskog programiranja, robotike, elektronike i 3D štampe. Kroz dvanaest različitih programa koje realizuju do sada je prošlo oko 2500 dece, dok je besplatnim jednodnevnim radionicama prisustvovalo oko 700 dece. Programi se sprovode u Srbiji u Beogradu (četiri lokacije), Pančevu, Požerevcu, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Leskovcu, Užicu, Lazarevcu, u Republici Srpskoj u Banjaluci i u Crnoj Gori u Nikšiću.

Kroz razne projekte Kliker IT centar je do sada sarađivao sa brojnim organizacijama, obrazovnim institucijama i kompanijama. Posebno se izdvajaju projekti koje su realizovali sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i jednom švajcarskom softverskom kompanijom putem kojih su obezbedili besplatne kurseve programiranja i robotike za preko stotinu dece slabijeg materijalnog ili socijalnog statusa. Takođe, već drugu godinu za redom zaduženi su za IT radionice na kampu “Drugarijada” koji organizuje Novak Đoković Fondacija za 130 dece iz ruralnih krajeva Srbije.

Prijava

Radinica će biti održana u sredu, 16. oktobra, u terminu od 13 do 15 časova u Startit Centru Inđija (Vojvode Stepe 2, u pasažu).

Učešće na radionici je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mesta na 10 potrebno prijaviti se putem forme.

Prijave su otvorene do 14. oktobra, nakon čega će biti obavešteni oni čije su prijave prihvaćene.

Dragana Čvoro

Objavio/la članak.

utorak, 8. Oktobar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije