Rezultati globalnog istraživanja: 39% zaposlenih koristi lične uređaje za pristup korporativnim podacima

Više od trećine zaposlenih koji rade od kuće nema osnovnu zaštitu na ličnim uređajima.

Kućni uređaji i aplikacije na njima predstavljaju najslabiju tačku u korporativnoj sajber bezbednosti, dok se granice između poslovnog i privatnog života sve više brišu, pokazuju rezultati ankete koju je sprovela američko-japanska kompanija Trend Micro.

Tokom istraživanja pod nazivom „Head in the Clouds” anketirano je više od 13.000 „radnika na daljinu” iz 27 zemalja, a cilj studije bio je da se sazna više o navikama zaposlenih tokom pandemije korona virusa.

Otkriveno je da 39 odsto radnika koristi lične uređaje za pristup korporativnim podacima, često putem usluga i aplikacija hostovanih u oblaku. 

Takođe, anketa je pokazala da više od trećine zaposlenih “na daljinu” nema osnovnu zaštitu poput lozinke na svim ličnim uređajima.

„Činjenica da toliko zaposlenih koji rade od kuće koristi lične uređaje za pristup korporativnim podacima i uslugama sugeriše da možda postoji nedostatak svesti o bezbednosnim rizicima. Prilagođena obuka o sajber bezbednosti, koja prepoznaje različitost korisnika i njihov nivo svesti i stavova o pomenutim rizicima, bila bi korisna za ublažavanje svih bezbednosnih pretnji koje proizilaze iz ovih problema”, naglašava jedan od stručnjaka za sajberpsihologiju.

Više od polovine anketiranih (52%) poseduje internet inteligentne uređaje (IoT – Internet of Things) koji su povezani na kućnu mrežu, a 10 odsto zaposlenih koristi uređaje manje poznatih brendova. Mnogi od tih uređaja poseduju brojne nedostatke poput ranjivosti računarskih programa. 

To napadačima teoretski omogućava da se infiltriraju u kućnu mrežu, a zatim iskoriste nezaštićene lične uređaje kako bi pristupili korporativnim mrežama sa kojima su ti uređaji povezani.

Istraživanje je pokazalo i da 70 odsto zaposlenih na daljinu povezuje korporativne laptopove sa kućnom mrežom. Iako su uređaji iz kompanije verovatno bolje zaštićeni od ličnih laptopova, korporativni podaci i sistemi su i dalje ugroženi ukoliko je korisnicima dozvoljeno da instaliraju neodobrene aplikacije kako bi pristupili IoT uređajima. 

„Sada je više nego ikada važno da pojedinci preuzmu odgovornost za svoju sajber bezbednost i da organizacije nastave da edukuju svoje zaposlene o najboljim praksama”, poručuje glavni strateg bezbednosti u kompaniji Trend Micro.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Borislav Djilas

Unesite termine za pretragu