Startap IPification, koji razvija proizvod u oblasti mobilne autentifikacije, pobedio je na finalnom izdanju takmičenja Elevator Lab Challenge u organizaciji Raiffeisen Bank Internationala i Startita.

IPification je startap koji teži da napravi revoluciju u načinu na koji funkcioniše proces mobilne autentifikacije. Problem sa velikim brojem današnjih sistema je u pronalaženju balansa između iskustva korisnika i sigurnosti. Jednokratne lozinke je moguće „presresti”, tako da nisu sigurne, a hardverski tokeni usporavaju proces rada, pa nisu zgodni za korišćenje.

Rešenje IPification-a je da, u jednom kliku, pomoću IP adrese identifikuje tri najvažnija mrežna elementa: broj telefona, SIM karticu i uređaj. Na taj način se verifikuje da korisnik uređaja nije prevarant, a vlasnik ne mora da ulaže dodatni napor. Proizvod za autentifikaciju ovog startapa već koristi 24 mobilna operatera sa 11 različitih tržišta.

Druga dva tima koja su učestvovala u regionalnom finalu bili su pobednici lokalnih takmičenja u Hrvatskoj, odnosno Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Hrvatski tim Identyum rešavao je problem složene infrastrukture bankarskog sistema, a njihovo rešenje je jedinstveno usmeren digitalni identitet za krajnje korisnike putem jedinstvenog API interfejsa. Bobot, startap iz Crne Gore, radio je na platformi za kompanije i prodavce, gde kompanije koriste platformu da izračunaju i plate bonus svojim zaposlenim prodavcima.

IPification je ranije poneo titulu najboljeg startapa na lokalnom izdanju Elevator Lab challenge-a za Srbiju, a ovog puta je, pored titule regionalnog pobednika, osvojio i nagradu od dodatnih 5.000 evra za dalji razvoj svog proizvoda.

Osim ukupne novčane nagrade od 10.000 evra, IPification tim dobija priliku da se predstavi na međunarodnom Elevator Lab Demo Day-u 2021. godine, mogućnost potencijalne saradnje sa Raiffeisen grupom, kao i pristup 1,7 miliona klijenata regionalnih filijala banke.

Žiri koji je doneo odluku o pobedniku je okupio predstavnike Raiffeisen banke i stručnjake iz tehnološke i fintech industrije: Petar Jovanović, zamenik predsednika Izvršnog odbora, Raiffeisen banka a.d. Beograd, Ištvan Kovač – menadžer za strateška partnerstva i ekosisteme u Raiffeisen Bank International u Beču; Maja Miljević – vođa startup odeljenja, Maestral Solutions; Kenan Karčić – rukovodilac centra za digitalno bankarstvo, Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina; Marko Ladika – direktor digitalnih proizvoda, Raiffeisen Bank Hrvatska; i Nebojša Đurđević – izvršni direktor, Inicijativa Digitalna Srbija.

Snimak čitavog takmičenja možete pogledati u nastavku: