Rešeno: Faktura može bez pečata i potpisa i može se poslovati i bez papira

Velika diskusija se vodi oko fakture bez pečata i potpisa i e-poslovanja, može li to? Mora li ipak taj pečat i potpis ili ne. Odgovor je jednostavan ne mora pečat i potpis i može se poslovati i bez papira.

Pogledajmo zakone koji uređuju tu oblast: po zakonu o PDVu član 42 koji govori o obaveznim delovima računa i nigde se ne spominje pečat i potpis niti odštampani dokument.

Znači svako ko je obveznik PDV može da izda takav račun i drugi obveznik PDV ima pravo da PDV iz tog računa koristi kao odbitni.

Zakon o računovodstvu član 8 i 9 govori o računovodstvenim ispravama koje knjigovođa može koristi kao validan dokument. U članu 9 se kaže da elektronski dokument treba da sadrži potpis ili drugu identifikacionu oznaku (npr. ime i prezime direktora) i to je ispravan dokument i ne pominje da mora biti odštampan.

Pojavilo se nezvanično tumačenje da e-faktura mora isključivo biti potpisana e-potpisom, što nije tačno. Identifikaciona oznaka nije samo e-potpis. Naravno, s obzirom da oko toga nemamo zvanično mišljenje ministarstva tu može doći do različitih tumačenja.

Čuvanje i arhiviranje e-faktura je isto tema koja dovodi do različitih mišljenja. Zakon o elektronskom dokumentu  u članu 5 stav 3 kaže „Elektronski dokument koji je izvorno nastao u elektronskom obliku smatra se originalom“.

Elektronski dokument koji se odštampa, pa čak i pečatira i potpiše je kopija, originalan je samo u elektronskom obliku i tako se mora i arhivirati i čuvati.

Dok nije izmenjen Zakon o računovodstvu od EPS, Telekoma, Telenora i drugih telekomunikacionih operatera i od državnih firmi dobijali smo fakture bez pečata i potpisa što po tom zakonu nije bio validan dokument.

Novim zakonom o računovodstvu je to ispravljeno, pa sada i javna preduzeća i telekomunikacioni operateri mogu da posluju legalno,  a ako oni to rade što to ne bi radio jedan preduzetnik?  Dobili smo priliku da se razvijama u smeru e-ekonomije makar u nekim segmetima i iskoristimo tu priliku.

Nakon svega, e-poslovanje je moguće nije potreban pečat i potpis da bi izdali nekome fakturu može i bez toga.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Milan Trbojević

 • Wednesday, 24. September 2014.

  Proslediću članak partnerima koji nas jure za štampane i potpisane fakture.
  A gde je pečat aman-zaman dokle? :D

 • Thursday, 25. September 2014.

  I to će sve imati smisla tek kada se sistemski reši ovako:

  https://twitter.com/valex/status/513771712048291840

  https://twitter.com/valex/status/513772003225239552

 • Thursday, 25. September 2014.

  Наравно и без тога обавештавањем људи и едукацијом и саме Пореске управе може се делатовати и не дозволити било коме да тумачи по својој вољи, него нека прочита све пише.

 • Saturday, 27. September 2014.

  Resenje za ljude koji traze stampane fakture je novcanik. E-faktura je besplatna, stampana 500 dinara.

 • Wednesday, 1. October 2014.

  Postovani od kada IT sektor koristi elektronski generisane fakture, koje su validne bez potpisa i pecata koji je prvi ukinut, dugi niz godina…. to vazi vec par godina i za fakture! Neka buducnost bude sadasnjost !! ID

 • Thursday, 2. October 2014.

  Верујем ја да је ИТ сектор доста напредан, само то што су пре радили није било законски пошто је та могућност озакоњена тек прошле године Законом о рачуноводству.

 • Thursday, 16. October 2014.

  Nažalost niste u pravu, ukoliko bi došlo do spora i suda, sudija ne mora da prizna elektronsku fakturu. Inače, firma u kojoj radim već radi slanje faktura preko Halcom-ovog programa za e-banking. Tu se još potpisuju kvalifikovanim sertifikatom ali smo opet morali napraviti aneks sa partnerima da pristaju na prijem samo elektronskih faktura.

 • Friday, 17. October 2014.

  Проверено молим да још једном пажљиво прочита цитате из закона и исте провери у закону и ако се идаље слаже са својом тврдњом предлажем му да прима од некога е-рачуне и исте му неплаћа пошто га неће моћи тужити.

 • Tuesday, 21. October 2014.

  Sve je to lepo i fino dok ne dodje do naplate, a onda se potezu svi moguci argumenti da se ona odlozi sto duze.

 • Friday, 21. August 2015.

  ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA
  (“Sl. glasnik RS”, br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 – dr. zakon i 5/2015)
  Upotreba poslovnog imena, pečata i drugih podataka u dokumentima
  Član 25:
  Društvo nije dužno da upotrebljava pečat u poslovnim pismima i drugim dokumentima društva, ako zakonom nije drugačije propisano.

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu