Rešeno: Faktura može bez pečata i potpisa i može se poslovati i bez papira

Velika diskusija se vodi oko fakture bez pečata i potpisa i e-poslovanja, može li to? Mora li ipak taj pečat i potpis ili ne. Odgovor je jednostavan ne mora pečat i potpis i može se poslovati i bez papira. Pogledajmo zakone koji uređuju tu oblast: po zakonu o PDVu član 42 koji govori o obaveznim delovima računa i nigde

Milan Trbojević
24/09/2014

Velika diskusija se vodi oko fakture bez pečata i potpisa i e-poslovanja, može li to? Mora li ipak taj pečat i potpis ili ne. Odgovor je jednostavan ne mora pečat i potpis i može se poslovati i bez papira.

Pogledajmo zakone koji uređuju tu oblast: po zakonu o PDVu član 42 koji govori o obaveznim delovima računa i nigde se ne spominje pečat i potpis niti odštampani dokument.

Znači svako ko je obveznik PDV može da izda takav račun i drugi obveznik PDV ima pravo da PDV iz tog računa koristi kao odbitni.

Zakon o računovodstvu član 8 i 9 govori o računovodstvenim ispravama koje knjigovođa može koristi kao validan dokument. U članu 9 se kaže da elektronski dokument treba da sadrži potpis ili drugu identifikacionu oznaku (npr. ime i prezime direktora) i to je ispravan dokument i ne pominje da mora biti odštampan.

Pojavilo se nezvanično tumačenje da e-faktura mora isključivo biti potpisana e-potpisom, što nije tačno. Identifikaciona oznaka nije samo e-potpis. Naravno, s obzirom da oko toga nemamo zvanično mišljenje ministarstva tu može doći do različitih tumačenja.

Čuvanje i arhiviranje e-faktura je isto tema koja dovodi do različitih mišljenja. Zakon o elektronskom dokumentu  u članu 5 stav 3 kaže „Elektronski dokument koji je izvorno nastao u elektronskom obliku smatra se originalom“.

Elektronski dokument koji se odštampa, pa čak i pečatira i potpiše je kopija, originalan je samo u elektronskom obliku i tako se mora i arhivirati i čuvati.

Dok nije izmenjen Zakon o računovodstvu od EPS, Telekoma, Telenora i drugih telekomunikacionih operatera i od državnih firmi dobijali smo fakture bez pečata i potpisa što po tom zakonu nije bio validan dokument.

Novim zakonom o računovodstvu je to ispravljeno, pa sada i javna preduzeća i telekomunikacioni operateri mogu da posluju legalno,  a ako oni to rade što to ne bi radio jedan preduzetnik?  Dobili smo priliku da se razvijama u smeru e-ekonomije makar u nekim segmetima i iskoristimo tu priliku.

Nakon svega, e-poslovanje je moguće nije potreban pečat i potpis da bi izdali nekome fakturu može i bez toga.

Milan Trbojević

Objavio/la članak.

sreda, 24. Septembar, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

M.K.

petak, 21. Avgust, 2015.

ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon i 5/2015) Upotreba poslovnog imena, pečata i drugih podataka u dokumentima Član 25: Društvo nije dužno da upotrebljava pečat u poslovnim pismima i drugim dokumentima društva, ako zakonom nije drugačije propisano.

Valex

subota, 27. Decembar, 2014.

Evo konačno i Mišljenja MFIN na koji možemo da se pozivamo: http://www.pticek.com/elektronski-potpis-ili-identifikaciona-oznaka-odgovornog-lica-kao-obavezan-element-racunovodstvene-isprave-u-elektronskom-obliku/

Mina

utorak, 21. Oktobar, 2014.

Sve je to lepo i fino dok ne dodje do naplate, a onda se potezu svi moguci argumenti da se ona odlozi sto duze.

Књишки мољац

petak, 17. Oktobar, 2014.

Проверено молим да још једном пажљиво прочита цитате из закона и исте провери у закону и ако се идаље слаже са својом тврдњом предлажем му да прима од некога е-рачуне и исте му неплаћа пошто га неће моћи тужити.

Provereno

četvrtak, 16. Oktobar, 2014.

Nažalost niste u pravu, ukoliko bi došlo do spora i suda, sudija ne mora da prizna elektronsku fakturu. Inače, firma u kojoj radim već radi slanje faktura preko Halcom-ovog programa za e-banking. Tu se još potpisuju kvalifikovanim sertifikatom ali smo opet morali napraviti aneks sa partnerima da pristaju na prijem samo elektronskih faktura.

Knjiski moljac

četvrtak, 2. Oktobar, 2014.

Верујем ја да је ИТ сектор доста напредан, само то што су пре радили није било законски пошто је та могућност озакоњена тек прошле године Законом о рачуноводству.

Iv

sreda, 1. Oktobar, 2014.

Postovani od kada IT sektor koristi elektronski generisane fakture, koje su validne bez potpisa i pecata koji je prvi ukinut, dugi niz godina.... to vazi vec par godina i za fakture! Neka buducnost bude sadasnjost !! ID

Knjiski moljac

subota, 27. Septembar, 2014.

Resenje za ljude koji traze stampane fakture je novcanik. E-faktura je besplatna, stampana 500 dinara.

Књишки мољац

četvrtak, 25. Septembar, 2014.

Наравно и без тога обавештавањем људи и едукацијом и саме Пореске управе може се делатовати и не дозволити било коме да тумачи по својој вољи, него нека прочита све пише.

Valex

četvrtak, 25. Septembar, 2014.

I to će sve imati smisla tek kada se sistemski reši ovako: https://twitter.com/valex/status/513771712048291840 https://twitter.com/valex/status/513772003225239552

Tijana

sreda, 24. Septembar, 2014.

Proslediću članak partnerima koji nas jure za štampane i potpisane fakture. A gde je pečat aman-zaman dokle? :D