Tema prvog okupljanja Reinventing Work: Belgrade organizacije su samoupravljajuće organizacije. Na meetupu, koji će biti održan u Startit Centru Beograd 30. avgusta, će biti reči o razvoju organizacija i njihovim promenama kroz istoriju. Šta su to „Teal” organizacije? Koje su odlike i izazovi samoupravljanja?

Na ovom okupljanju biće priče o primerima iz raznih industrija. Iako trenutno postoji dosta interesantnih organizacija iz oblasti IT-a, posebno na planu brige o zaposlenima i radnim uslovima (čak i kod nas), za početak će biti reči o organizaciji koja je inspirisala mnoge organizacije na samoupravljanje i o čijem organizovanju je napisano nekoliko knjiga i više naučnih radova — Buurtzorg kompanija. Ova kompanija se bavi kućnom negom pacijenata. Nastala u Holandiji, ali se brzo raširila i van granica Holandije.

Drugi deo biće posvećen radionici koja će učesnicima omogućiti da svako indentifikuje u koju „grupu” spada organizacija u kojoj radi, koje vrste interakcija preovladaju i na šta može da se utiče. Kroz zajedničku saradnju i uz pomoć Liberating structures će biti diskutovano o problemima koji se identifikuju i traženju adekvatnog rešenja.

Trenutno ne postoji definitivan plan i agenda budućih okupljanja, jedino želja da zajednički učinimo Beograd boljim mestom za rad. Na svakom okupljanju biće odrađivana tema za naredno okupljanje. Svako je dobrodošao da predloži temu o kojoj želi da se priča. Takođe, ukoliko neko već ima znanja ili iskustva o predloženoj temi može se prijaviti da održi predavanje na tu temu. Biće organizovani i gostujući predavači koji imaju iskustva sa nekom od tema o kojima će biti diskutovano, kao što su na primer: radna nedelja od četiri dana, transparetnost informacija, transparentnost zarada, svrha organizacija, Holocracy, Agile, itd. Dodatno, i o svakodnevnim problemima i traženjem konstruktivnih rešenja koje svima mogu biti od koristi, kao što je na primer smanjenje birokratije.

O samom Reinventing Work pokretu možete detaljnije pročitati ovde, a zašto je potreban Reinventing Work možete pročitati na ovom linku.

Fasilitatori okupljanja

Pavle Ivetić je Project Manager u Vast-u, predavač na Univerzitetu u Beogradu, suorganizator Reinventing Work: Belgrade meetupa i član Agile Coaching Club-a. Istražuje i eksperimentiše sa novim modelima organizovanja rada. Pomaže u organizacionim promenama kompanijama koje žele da unaprede produktivnost kroz poboljšanje zadovoljstva zaposlenih. Piše doktorat na temu „Samoorganizujući timovi u organizacijama”.

Katarina Vuković, po obrazovanju fizičar sa iskustvom u projektnom menadžmentu. Tokom doktorskih studija se prvi put susreće sa Scrum-om i njegovom primenom u nauci. Posle naučnog rada, prelazi u Novomatic Lottery Solutions i počinje da radi kao Scrum Master. Trenutno radi u HYCU-u, kao Scrum Master jednog od servisnih timova HP Enterprise-a.

Prijave

Događaj će biti održan 30. avgusta u Startit Centru Beograd (Savska 5) od 18 i 30 do 20 i 30 časova. Ulaz je besplatan, a prijave na ovom linku su obavezne.