Razgovori o bezbednosti softvera na meetupu krajem februara u Beogradu

Meetup će biti održan u sredu, 27. februara, u 18 i 30.

Tanja Marin - 8. Februar, 2019.

U sredu, 27. februara od 18 i 30, održaće se meetup o bezbednosti softvera na kom će inženjeri iz kompanije Zühlke podeliti svoje iskustvo u istraživanju i primeni bezbednosnih procedura u svom razvojnom procesu.

Tokom ovog meetupa će biti održana dva predavanja. Na prvom će govoriti Volfgang Bozeneker na temu ‚‚Nefunkcionalni zahtevi koji su često zanemareni”. On će tokom ovog predavanja pričati o tome kako u mnogim kompanijama menadžment previše pažnje pridaje funkcionalnim specifikacijama kada razgovara sa development timovima i kroz primere će pokazati kako ovo može dovesti do nepotrebnog utroška novca i vremena. Tada se često i zanemaruju bezbedonosne procedure, a Volfgang će ovom prilikom podeliti savete na koji način se to može izbeći.

‚‚Bezbednost u dizajnu” je tema drugog predavanja koje će održati Milan Starčević. Developeri često mogu da čuju da nema dovoljno novca za bezbednostne mere, njihovi timovi često nisu svesni značaja bezbednosti softvera, a neke kompanije ne mogu ni da garanatuju bezbednost svojim korisnicima. Milan će na ovom predavanju pokazati kako SDLC (System development life cycle) može da se koristi od samog početka razvoja softvera i da se samim tim u toku njegovog dizajna bezbolno i na oproban način primenjuju bezbedonosne procedure. On će pojasniti i kako se SDLC lako kombinuje sa agilnim metodologijama da bi se smanjili bezbedonosni rizici i omogućava menadžmentu i tim liderima da korak po korak implementiraju ovaj proces u svoje kompanije.

Predavači

Volfgang Bozeneker je Lead Consultant u kompaniji Zühlke. Iskustvo stekao u radu na embedded softver inženjerstvu, sistem inženjerstvu, proces modelingu i security-u. Radio je i na industrijskoj automatizaciji, medicinskom developmentu, itd. Njegova pasija su bezbednost proizvoda, sistem inženjering i prakse agilnog inženjeringa.

Milan Starčević je Lead Software inženjer u kompaniji Zühlke kojoj se pridružio nakon što su otvorili kancelariju u Beogradu. On je full-stack developer sa iskustvom rada u distribuiranim razvojnim timovima u različitim industrijama. Orijentisan je na .NET, WEB i zainteresovan je za gotovo sve bezbedonosne teme.

Prijava

Meetup o bezbednosti softvera će biti održan 27. februara u 18 i 30 u Navigator Business Centru (Bulevar Milutna Milankovića 1z). Ulaz je slobodan, ali se svi zainteresovani zbog ograničenog broja mesta moraju prijaviti na sledećem linku.