Želimo da uklonimo zamisao da velike PHP aplikacije streme komplikovanom spletu plagina, visokom korišćenju resursa i generalno usporenom radu kada se uporede sa sličnim aplikacijama rađenim u Pythonu, Node-u pa čak i Erlangu. U većini slučajeva problem nije u daljem optimizovanju PHP kao jezika, već u manjku pravih alata za profilisanje koda, kao i upotreba takvih alata u svakodnevnom radu. 

Učesnici ove radionice će čuti o iskustvima prilikom ubrzavanja, refaktorisanja i skaliranja legacy aplikacija, učestalim primerima i problemima, korišćenju BlackFire alata za profilisanje, pisanju testova orijentisanih ka performansama. Takođe, svi prisutni će imati priliku da rade zajedno na rešavanju nekoliko interesantnih primera.

Kome je namenjena radionica?

Za učešće na radionici je potrebno da imate Medior nivo znanja.

Radionica se može slušati, ali, ukoliko želite, možete poneti svoj laptop koji je sposoban da pokreće Docker projekte kako biste učestvovali u rešavanju zadataka zajedno sa predavačima.

Radionica će trajati ukupno 3 sata sa dve pauze od po 5 minuta.

Predavači

Marko Mitranić — Senior Backend Developer i Team Coordinator @ Catena Media

Kada su u pitanju različite tehnologije, kao pravi avanturista, uživa u radu na novim i izazovnim principima i neuobičajenim arhitekturnim rešenjima. Njegova specijalnost su PHP, Symfony i OOP.

Aleksandar Ilić — Technical Architect @ Catena Media

Alek je po svojoj prirodi “problem-solver”, ne smeta mu da uprlja ruke u nepoznatim projektima ili radom sa novim tehnologijama. Specijalista za OOP, DB optimizacije, kvalitet koda, PHP i Symfony. 

Prijava

Događaj će biti održan 6. juna od 18 časova u beogradskom Startit Centru (Savska 5). Prisustvo je besplatno, ali je broj posetilaca ograničen do 20 učesnika. Selekcija će se raditi na osnovu priloženih CV-a. Prijave su otvorene do 4. juna.