Rails Girls, besplatna radionica programiranja, po prvi put u Istočnoj Srbiji

Radionica će se održati 20. i 21. aprila u zaječarskom Prostoru za pomak.

Tanja Marin - 12. April, 2019.

Rails Girls, globalna inicijativa, koja ima za cilj da što više devojaka edukuje i osnaži za delovanje u IT industriji, po prvi put gostuje u Zaječaru, gde će 20. i 21. aprila biti održana besplatna radionica programiranja za sve devojke iz Zaječara, Knjaževca, Majdanpeka, Bora, Boljevca, Sokobanje, Negotina i Kladova.

Radionica se bavi osnovama programiranja koristeći programski jezik Ruby. Ruby on Rails, ili skraćeno Rails, je otvorena platforma za brz razvoj web aplikacija bazirana na Ruby programskom jeziku.

Kompletan program radionice i više detalja dostupno je na sajtu događaja.

Kome je namenjana radionica?

Radionica je namenjena svim devojkama iz Zaječara, Knjaževca, Majdanpeka, Bora, Boljevca, Sokobanje, Negotina i Kladova. Nije neophodno prethodno znanje iz oblasti programiranja, već samo osnovno poznavanje rada na računaru, kao i osnovno poznavanje engleskog jezika. Na radionicu je potrebno poneti sopstveni laptop (naglasiti u prijavi ukoliko ne posedujete), entuzijazam i želju za sticanjem novih znanja.

Radionica se sporvodi u okviru projekta Novo doba digitalnog aktivizma koji realizuje Timočki omladinski centar u okviru ZIman-ovog fonda za mlade, a u saradnji sa Zaječarskom inicijativom, Fondacijom Iskorak i Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.

Prijava

Rails Girls radionica će biti održana 20. i 21. aprila u Prostoru za pomak u Zaječaru. Učešće na radionici je besplatno, ali je broj mesta ograničen na 10 devojaka. Sve zainteresovane devojke se mogu prijaviti popunjavanjem ove forme do 15. aprila.