Radnici Google-a tvrde da im kompanija zabranjuje da kažu roditeljima koliko zarađuju

„Zabranjeno im je čak i da napišu roman o radu u Silicijumskoj dolini ili da uvere svoje roditelje da zarađuju dovoljno novca za plaćanje računa…”

Borislav Djilas
05/10/2020

Radnici Google-a, koji nisu zaposleni za stalno i koji čine više od polovine ukupne radne snage te kompanije, tvrde da im opširni ugovori o poverljivosti te multinacionalne korporacije onemogućavaju brojna zakonima zagarantovana prava, od toga da budu uzbunjivači do toga da svojim roditeljima kažu kolika im je plata.

Žalbeni sud u Kaliforniji nedavno je optužio kompanije Google i Adecco da su prekršili brojne kalifornijske zakone o radu, kao i da su od radnika zahtevali da potpišu obimne ugovore o poverljivosti, prenosi CNBC. Google se od 2015. godine nalazi u vlasništvu američkog konglomerata Alphabet, a Adecco je kompanija koju Google angažuje.

„Ugovorci” Google-a (privremeno angažovani radnici, dobavljači i izvođači radova), koji nemaju iste pogodnosti kao radnici koji su zaposleni za stalno, navode da im je uskraćeno pravo na slobodu govora i da, između ostalog, ne mogu da pričaju o iznosu svojih primanja, uslovima rada ili o svojim kolegama, piše u sudskim dokumentima.

„Zabranjeno im je čak i da napišu roman o radu u Silicijumskoj dolini ili da uvere svoje roditelje da zarađuju dovoljno novca za plaćanje računa, što nije povezano sa bilo kakvom legitimnom potrebom za poverljivošću”, navodi se u tužbi.

Google se inače suočava sa nizom problema koji se tiču zaposlenih u toj kompaniji mimo tužbe američke vlade zbog monopolskog položaja na tržištu onlajn oglašavanja i reklamiranja. Tako je ranije ove nedelje kompanija postigla nagodbu, u slučaju koji se odnosi na zataškavanje seksualnog uznemiravanja od strane pojedinih rukovodilaca, a po kojoj mora da plati 310 miliona dolara, navodi se, između ostalog, u tekstu nagodbe.

Kako se navodi u tužbi, ovi radnici tvrde da ih postojeća pravila sprečavaju da otkriju ako primete kršenje državnih i saveznih zakona, bilo svojim menadžerima unutar Googlea ili svojim privatnim advokatima, ili čak vladinim zvaničnicima.

Takođe, naveli su i da ne mogu da razgovaraju o veštinama koje su stekli u Google-u ukoliko traže posao kod konkurenta, kao i da ne smeju da preporuče kolege koji bi mogli da prihvate ponudu konkurentskog preduzeća.

Tužioci tvrde da Adecco ima nezakonitu politiku koja privremenim radnicima smeštenim u Google-u zabranjuje da rade direktno za Google, bez njihovog odobrenja. Dodatno, navode da su ih slične politike sprečavale da se požale što nisu plaćeni za prekovremeni rad.

Nova prijava suda dolazi godinu dana nakon što je Google postigao nagodbu sa američkim Nacionalnim odborom za radne odnose koji je naložio kompaniji da u svojim kancelarijama objavi spisak prava zaposlenih.


Napomena: Adecco je jedna od kompanija koju Google angažuje za pronalaženje radnika. U ranijoj verziji ovog članka greškom je navedeno da se Adecco nalazi u vlasništvu Alphabet-a.

Borislav Djilas

Objavio/la članak.

ponedeljak, 5. Oktobar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije