Radnici Forda traže da se zaustavi proizvodnja policijskih automobila zbog policijske brutalnosti

Ford proizvodi dve trećine policijskih vozila u SAD-u i to daje dodatnu vidljivost brendu.

U danima u kojima svedočimo brutalnosti pripadnika srpske policije na protestima širom zemlje, rasni protesti u Americi dobijaju još jedan neočekivani oblik revolta zbog ubistva Džordža Flojda.

U Srbiji javnost pokazuje zabrinutost i apeluje zbog zabeleženih postupaka policije, a istovremeno u Americi radnici proizvođača automobila Ford traže da se zaustavi proizvodnja policijskih vozila.Kako piše Jalopnik, zaposleni u Fordu pokazuju nezadovoljstvo zbog toga što je ova kompanija vodeći proizvođač policijskih vozila u SAD-u. Prema saznanju Jalopnik-a, od ukupne količine, Ford proizvodi dve trećine policijskih vozila. Za sada je poznato iz nezvaničnih navoda da je izvršni direktor kompanije Džim Heket odbio predlog da se uspori prodaja ovog tipa vozila.

Jedna od pretpostavki je da, bez obzira što zaustavljanje ovog dela poslovanja ne bi napravilo veliku razliku u količini ostvarene zarade, Ford dobija besplatnu i dodatnu vidljivost brenda time što je vodeći proizvođač policijskih vozila.

Ovakva inicijativa samo je deo pritiska javnosti usled američkih protesta. U sličnoj situaciji je i kompanija Trek, čije je bicikle koristila američka policija tokom protesta.

Podsetimo se i da je aktuelno i pitanje da li je opravdana proizvodnja i upotreba sistema nadzora u velikim svetskim metropolama. Samo neke od nedavnih inicijativa su odluke IBM-a i Amazona da zaustave rad na svojim tehnologijama prepoznavanja lica.

Šta se dešava sa kamerama koje su postavljane u prethodnom periodu u Beogradu, u trenutku kada su demonstracije spontano organizovane? Kako prenosi N1, iz međunarodna organizacije Amnesty International navode da tehnologija za prepoznavanje lica, koja je još u velikoj meri neregulisana, ima tendenciju da disproporcionalno cilja određene grupe ljudi, što može obeshrabrujuće da utiče na pravo na protest.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Tomislav Jelesijević

Unesite termine za pretragu