Radni dan tokom pandemije je duži za skoro sat vremena

Povećana je uzrujanost među zaposlenima zbog porasta obima komunikacije mejlom i to su samo neke od posledica rada tokom pandemije, pokazuje studija američkog Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja, u kojoj je učestvovalo tri miliona radnika širom sveta. 

Borislav Đilas
13/08/2020

Sudeći prema rezultatima studije koja je rađena u više od 20 hiljada kompanija u 16 gradova SAD, Evrope i Bliskog istoka, digitalno komuniciranje između zaposlenih očigledno znači mnogo više posla.

Istraživači su uporedili ponašanje zaposlenih tokom dva perioda od osam nedelja pre i posle karantina usled pandemije COVID-19 i gledajući mejlove i metapodatke o sastancima, te je izračunato da je radni dan trajao 48.5 minuta duže, da se broj sastanaka povećao za 13 odsto i da su ljudi slali u proseku 1.4 mejla više po danu, prenosi Bloomberg.

U nekoliko gradova, poput Čikaga i Los Anđelesa, prosečna dužina radnog dana vratila se na nivo pre pandemije, ali su duži radni dani ostali u Njujorku, San Hozeu i u većem delu Evrope.

Prema analizi istraživača sa Harvard Business School i Univerziteta u Njujorku, postoji jedan deo rada koji se poboljšao tokom dvomesečnog perioda – dodatni sastanci su bili kraći.

Kako bi otkrili mogućnosti prilagođavanja svog poslovanja u budućnosti, kompanije pokušavaju da shvate uticaj prisilnog eksperimenta –- rada od kuće na produktivnost, moral, troškove i druge faktore.

Druge analize, koje posmatraju VPN podatke su pokazale da su Amerikanci radili i do tri sata više, kao i da su se logovali u nekarakteristično doba dana ili noći. Objašnjenje za narušeni raspored može se naći u brizi o deci, zamagljenim granicama između posla i kuće, kao i stresovima usled ekonomske recesije.

Ipak, istraživači tvrde da je potrebno još istraživanja kako bi se videlo da li su se navike trajno promenile, ali ne očekuje da će se ponašanje uskoro vratiti na nivo pre pandemije. 


Zapratite naše 2020? sadržaje

Kako bismo pomogli publici, a i sebi, oko odgovora na pitanje kako treba da rastemo i razvijamo se u narednom periodu, pozvali smo niz profesionalaca i preduzetnika da nam budu gosti narednih nedelja i podele sa nama iskustva i refleksije na dosadašnji tok ove 2020. godine, te razmišljanja o tome šta nas sve čega u narednom periodu.

Uz ove goste, naši članovi redakcije će u narednim nedeljama sa vama deliti pažljivo probrane vesti, analize i predviđanja uz koje ćemo svi moći da mudro i uspešno privedemo 2020. kraju, a zatim se najbolje moguće spremimo i za narednu godinu.

Sve članke Startit Dnevnika možete ispratiti putem Facebooka, Twittera ili prijavom za direktan prijem svih članaka direktno na vašu mejl adresu:

Borislav Đilas

Objavio/la članak.

četvrtak, 13. Avgust, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije