U okviru programa Meet and Code, Startit Centar Šabac organizuje online radionice za srednjoškolce i učenike osmog razreda. Tema radionice je prikaz spomenika kulture i istorijskog nasleđa kroz Android AR (augmentovana realnost) aplikacije. 

Kroz ovu radionicu, polaznici će imati priliku da upoznaju osnove augmentovane realnosti i izrade aplikacije za Android uređaje koja podrazumeva:

Za ovu radionicu nije potrebno predznanje, ali je poželjno poznavanje rada na računaru. Tokom radionice će se koristiti Unity Game engine i prethodno pripremljeni 3D modeli spomenika kulturnog i istorijskog nasleđa.

Osim kreiranja i korišćenja AR aplikacija za Android uređaje, polaznici će imati priliku da nauče nešto i o lokalnim istorijskim ličnostima i mestima. Koristiće Unity Game engine (besplatna aplikacija za rad) i Vuforia SDK (biblioteka u kojoj se nalaze sve metode i klase za AR). Cilj događaja da se polaznicima kursa predoče sve prednosti korišćenja AR u svrhu obrazovanja i interaktivnog učenja.

Ciljnu grupu čine srednjoškolci i učenici osmog razreda koji nisu imali prilike da sami kreiraju aplikacije za Android i nisu imali susret sa AR tehnologijom. Događaj ima poseban značaj upravo zbog spoja inovativnih tehnologija sa kulturom i istorijom grada u kojem polaznici žive. Za rad će se, pored navedenih alata, koristiti i Zoom, Google Drive i Discord. 

Termini

O predavačima

Đorđe Đorđić — diplomirani inženjer računarske grafike, co-worker Startit Centra Šabac i osnivač digitalne agencije Pixels2Pixels.

Stefan Stanković je student Visoke Tehnološke škole u Šapcu. Programiranjem se bavi od treće godine srednje škole, u kojoj je naučio programske jezike C, C++ i C#.

Prijava

Radionice će biti održane u periodu od 20. do 23. oktobra sa početkom od 18 časova, u trajanju od dva sata. Broj mesta je ograničen, a zainteresovani se mogu prijaviti putem sledeće forme. Pri selekciji polaznika biće prosleđena i dalja uputstva.