Prikaz spomenika kulture i istorijskog nasleđa kroz Android AR

Meet and Code online radionice su namenjene srednjoškolcima i učenicima osmog razreda.

U okviru programa Meet and Code, Startit Centar Šabac organizuje online radionice za srednjoškolce i učenike osmog razreda. Tema radionice je prikaz spomenika kulture i istorijskog nasleđa kroz Android AR (augmentovana realnost) aplikacije. 

Kroz ovu radionicu, polaznici će imati priliku da upoznaju osnove augmentovane realnosti i izrade aplikacije za Android uređaje koja podrazumeva:

  • Rad sa 3D modelima;
  • Rad unutar Unity Game Engine;
  • Prednosti augmentovane realnosti i njene primene;
  • Izradu svojih Android aplikacija.

Za ovu radionicu nije potrebno predznanje, ali je poželjno poznavanje rada na računaru. Tokom radionice će se koristiti Unity Game engine i prethodno pripremljeni 3D modeli spomenika kulturnog i istorijskog nasleđa.

Osim kreiranja i korišćenja AR aplikacija za Android uređaje, polaznici će imati priliku da nauče nešto i o lokalnim istorijskim ličnostima i mestima. Koristiće Unity Game engine (besplatna aplikacija za rad) i Vuforia SDK (biblioteka u kojoj se nalaze sve metode i klase za AR). Cilj događaja da se polaznicima kursa predoče sve prednosti korišćenja AR u svrhu obrazovanja i interaktivnog učenja.

Ciljnu grupu čine srednjoškolci i učenici osmog razreda koji nisu imali prilike da sami kreiraju aplikacije za Android i nisu imali susret sa AR tehnologijom. Događaj ima poseban značaj upravo zbog spoja inovativnih tehnologija sa kulturom i istorijom grada u kojem polaznici žive. Za rad će se, pored navedenih alata, koristiti i Zoom, Google Drive i Discord. 

Termini

  • Utorak, 20. oktobar — Upoznavanje sa predavačima i uvod u AR;
  • Sreda, 21. oktobar — Instaliranje potrebnih alata za kreiranje Android AR aplikacija;
  • Četvrtak, 22. oktobar — Implementacija 3D modela i koda za potrebe kreiranja AR Android aplikacije;
  • Petak, 23. oktobar — Eksport i instalacija kreirane aplikacije na Android uređaje.

O predavačima

Đorđe Đorđić — diplomirani inženjer računarske grafike, co-worker Startit Centra Šabac i osnivač digitalne agencije Pixels2Pixels.

Stefan Stanković je student Visoke Tehnološke škole u Šapcu. Programiranjem se bavi od treće godine srednje škole, u kojoj je naučio programske jezike C, C++ i C#.

Prijava

Radionice će biti održane u periodu od 20. do 23. oktobra sa početkom od 18 časova, u trajanju od dva sata. Broj mesta je ograničen, a zainteresovani se mogu prijaviti putem sledeće forme. Pri selekciji polaznika biće prosleđena i dalja uputstva.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Una Gemović

Unesite termine za pretragu