Nju Džerzi je druga najpogođenija država SAD pandemijom koronavirusa, što za posledice ima ne samo obolele i žvrtve već i dramatično poremećivanje ekonomije. Broj zahteva za pomoć nezaposlenima u Nju Džerziju veći je za 1.600 odsto od uobičajenog. U poslednje dve nedelje marta još 362.000 stanovnika prijavilo je status nezaposlenog lica i zatražilo pomoć. Od 600.000 prijava skoro polovina nije procesuirana. Razlog je fascinantna tehnologija kojoj je, međutim, mesto u muzeju, a ne u stvarnom životu. 

Tim povodom, guverner te države je u obraćanju javnosti zatražio pomoć svih koji poznaju COBOL, programski jezik koji je osmišljen pre više od pet decenija. Tako je ova država, na iznenađenje svih, u deficitu zdravstvenih radnika i COBOL programera.  

Sličan problem pojavio se i u drugim državama SAD-a. Kako navodi New York Times, problem sa radom sajta imala je i Florida, koja takođe ima sistem stariji od 40 godina. Poznavaoci COBOL-a traženi su i u državi Konektikat. Navedenim državama se pridružuje i Njujork, sa sličnim problemom. 

U okviru procedure za prijavu dešavali su se slučajevi u kojima su korisnici morali da pronađu faks mašinu kako bi poslali neophodne podatke, ili im je savetovano da koriste Netscape, pretraživač koji više nije u upotrebi.

Guverner Njujorka objasnio je da su problemi sa kojima su se susreli u prethodnim nedeljama posledica dugoročnog neinvestiranja u sistem koji je u upotrebi. Da problem postoji implicirano je još 2018. godine, kada je utvrđeno da više od 400 sajtova Sjedinjenih Američkih Država ne zadovoljava osnovne kriterijume za normalno funkcionisanje. Interesantno je kako jedna od vodećih država u polju tehnologije i inovacija nije spremna za proces digitalizacije, koji zahteva češće ažuriranje nego jednom u 40 godina.