Radi kontrole epidemije američka vlada traži lokacijske podatke korisnika od kompanija Apple, Google i Facebook

Jedan od ciljeva je da se identifikuju osobe koje su bile u dodiru sa zaraženima i predvide potencijalna žarišta zaraze. Jedna kompanija je odmah odbila. 
lokacija

U toku su pregovori vlade Sjedinjenih Američkih Država sa velikim brojem tech kompanija, naučnika i stručnjaka u oblasti zdravstva, u nameri da se prikupljeni lokacijski podaci iOS-a i Androida upotrebe za analizu o kretanju epidemije. 

Kako navodi Washington Post, planirano je prikupljanje podataka koje bi pomoglo detaljnijoj analizi kretanja virusa, ali i ispitivanju koliko su ljudi zaista izolovani. Skupljena statistika može da posluži stručnjacima da pronađu potencijalna žarišta i efektna rešenja za alokaciju neophodnih resursa u sektoru zdravstva.

Kompanije su pokazale interesovanje za inicijativu. Facebook i Google su potvrdili da su podaci koje sakupljaju korisni za praćenje epidemije i za analizu socijalnog distanciranja. Već je poznato da Facebook sarađuje sa nekoliko zemalja na kreiranju mapa za prevenciju epidemije, dok se Google nije odlučio da li bi učestvovao u inicijativi.  

Nasuprot njima Apple se oglasio sa izjavom da ne sakuplja lokacijske podatke korisnika.

Pitanje koje se postavlja je koliko će se korisnici osećati prijatno, pogotovo kada se u obzir uzme da je planiran detaljniji nadzor svakodnevne kretnje. Više izvora je potvrdilo za Washington Post da vlada neće praviti novu bazu podataka i da je jedini cilj pomoć organizacijama i institutima za javno zdravlje.

U istom periodu slična inicijativa je pokrenuta u Izraelu. Kako je The New York Times pisao, na osnovu nepoznate baze podataka planira se, uz odobrenje premijera Netanjahua, lociranje stanovništva radi suzbijanja epidemije.

Podsetimo, u Južnoj Koreji je početkom februara masovno preuzimana aplikacija koja je sadržala podatke o zaraženima i njihovoj kretnji i time je znatno smanjena verovatnoća slučajnog susreta i direktnog kontakta sa obolelima.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu