Radi kontrole epidemije američka vlada traži lokacijske podatke korisnika od kompanija Apple, Google i Facebook

Jedan od ciljeva je da se identifikuju osobe koje su bile u dodiru sa zaraženima i predvide potencijalna žarišta zaraze. Jedna kompanija je odmah odbila. 

Tomislav Jelesijević
19/03/2020
lokacija

U toku su pregovori vlade Sjedinjenih Američkih Država sa velikim brojem tech kompanija, naučnika i stručnjaka u oblasti zdravstva, u nameri da se prikupljeni lokacijski podaci iOS-a i Androida upotrebe za analizu o kretanju epidemije. 

Kako navodi Washington Post, planirano je prikupljanje podataka koje bi pomoglo detaljnijoj analizi kretanja virusa, ali i ispitivanju koliko su ljudi zaista izolovani. Skupljena statistika može da posluži stručnjacima da pronađu potencijalna žarišta i efektna rešenja za alokaciju neophodnih resursa u sektoru zdravstva.

Kompanije su pokazale interesovanje za inicijativu. Facebook i Google su potvrdili da su podaci koje sakupljaju korisni za praćenje epidemije i za analizu socijalnog distanciranja. Već je poznato da Facebook sarađuje sa nekoliko zemalja na kreiranju mapa za prevenciju epidemije, dok se Google nije odlučio da li bi učestvovao u inicijativi.  

Nasuprot njima Apple se oglasio sa izjavom da ne sakuplja lokacijske podatke korisnika.

Pitanje koje se postavlja je koliko će se korisnici osećati prijatno, pogotovo kada se u obzir uzme da je planiran detaljniji nadzor svakodnevne kretnje. Više izvora je potvrdilo za Washington Post da vlada neće praviti novu bazu podataka i da je jedini cilj pomoć organizacijama i institutima za javno zdravlje.

U istom periodu slična inicijativa je pokrenuta u Izraelu. Kako je The New York Times pisao, na osnovu nepoznate baze podataka planira se, uz odobrenje premijera Netanjahua, lociranje stanovništva radi suzbijanja epidemije.

Podsetimo, u Južnoj Koreji je početkom februara masovno preuzimana aplikacija koja je sadržala podatke o zaraženima i njihovoj kretnji i time je znatno smanjena verovatnoća slučajnog susreta i direktnog kontakta sa obolelima.

Tomislav Jelesijević

Objavio/la članak.

četvrtak, 19. Mart, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije