Računarski problemi zbog hardvera iz 80-ih obustavili rad teleskopa Habl

“Da li ste pokušali da ugasite i ponovo upalite računar?”

Nikola Momčilović
21/06/2021

Svemirski teleskop Habl, jedan od najznačajnijih naučnih alata, poslednje tri decenije pruža uvide naučnicima, ali i fascinantne fotografije i podatke o našem univerzumu. Međutim, čuveni teleskop pokazuje svoju starost — zbog problema na računaru iz 1980-ih godina, Habl je pretprošle nedelje popodne prestao sa radom.

Stručnjaci iz NASA-e aktivno rade na rešavanju računarskog problema, mada ni oni nisu sigurni kada će teleskop ponovo biti funkcionalan, a pokušali su čak i jedan od najstarijih trikova — da restartuju računar. NASA sumnja da je problem nastao zbog degradacije memorijskog modula.

Hardver svemirskih letelica izložen je surovom svemirskom okruženju i visokim nivoima radijacije, koji uzimaju danak praktično svim elektronskim sistemima. 

Memorijski modul u sklopu računara je poslednji put zamenjen tokom poslednje misije servisiranja opservatorije još 2009. godine. U pitanju je Computer-1 (NSSC-1) sistem koji je napravljen 1980-ih. Sistem može da koristi bilo koji od četiri memorijska modula, od kojih svaki sadrži 64 kilobajta memorije. Računar koristi samo jedan memorijski modul, dok preostala tri služe kao rezerve. 

Za rešavanje ovog problema NASA se prebacila na jedan od rezervnih memorijskih modula u računaru. Ukoliko se uspostavi normalna komunikacija između računara i ostalih sistema u sklopu svemirske opservatorije, naučni instrumenti će se ponovo uključiti, i Habl će moći da nastavi svoju misiju.

Ovo nije prvi put da se Habl susreće sa hardverskim i softverskim problemima. Pre nekoliko meseci, tačnije marta ove godine, teleskop je nekoliko dana bio oflajn nakon softverske greške u sistemu

Tokom tri decenije, Habl se pokazao kao izuzetno otporan, a sada NASA planira da ga penzioniše lansiranjem njegovog naslednika — Džejms Veb (James Webb) teleskopa, za koji se očekuje da će napustiti Zemljinu orbitu novembra ove godine. Do tada, imajući u vidu da Habl radi na veoma vintažnoj tehnologiji, možda NASA treba da razmisli o opciji unajmljivanja ljubitelja i poznavaoca retro tehnologije.

Nikola Momčilović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 21. Jun, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije