U Novom Sadu se otvara prvi muzej računara u Srbiji — Obogatimo ga zajedno

Prvi Muzej računara u Srbiji biće otvoren u Startit Centru u Novom Sadu, a glavni i prvi donator biće Dejan Nikolić, jedan osnivača Njuza i startapa Content Insights.

Strahinja Krstić - 2. Novembar, 2016.

Sa zadovoljstvom objavljujemo da će prvi Muzej računara u Srbiji biti otvoren u Startit Centru u Novom Sadu, a prvi donator biće Dejan Nikolić, jedan od osnivača Njuza i CEO startapa Content Insights, koji će muzeju donirati svoju privatnu kolekciju.

Kolekcija od oko 20 primeraka starih mašina sadrži domaće i strane zvezde kao što su Galaksija, Commodore 64, ZX81, Apple II.

dejan-nikolic-muzej-racunara

Neki muzeji su već imali slične postavke, npr. PC muzej koji je nastao donacijom PC Press-a, a postao deo Muzeja nauke i tehnike u Beogradu i Macolin muzej Apple računara.

Sada će svi posetioci Startit Centra Novi Sad i na ovaj način podsećati na brzinu tehnološkog razvoja i prilike koje tehnologija sa sobom nosi. A gde bolje misliti o tome nego na mestu na kome će se pričati baš o ovim promenama i kako ih što bolje uhvatiti.

Hvala Dejanu na inicijativi i prikupljanju ovih računara, a pozivamo i vas, ako imate neke svoje stare primerke koje biste hteli da izložite, da nam pomognete da obogatimo ovu kolekciju.