U subotu je na Kolarcu održana prezentacija prvog programa kompjuterskih finansija (Master in Computational Finance) u regionu, koji će se odvijati na Računarskom fakultetu.

Kako je objasnio Branko Urošević, redovni profesor Računarskog fakulteta i tvorac programa, stvari poput finansijskog modeliranja, računarske nauke, ekonometrije, matematike, statistike i algoritama, koji su osnovi transformacije finansijskih institucija u celini, po prvi put će se sistematično izučavati na ovom masteru u Beogradu, koji će uskoro biti akreditovan.

Po navodima organizatora, zamisao je da se napravi interdisciplinarni program svetske klase iz kompjuterskih finansija — angažovati profesore i stručnjake iz različitih branši, programere, ekonomiste, finansijske stručnjake — što treba da omogući diplomcima da efektivno sarađuju u firmama, konsalting kućama, korporacijama, po sličnom modelu kao i pionirski IMQF (International Masters in Quantitative Finance) program koji je Urošević ranije pokrenuo na Ekonomskom fakultetu.

Shodno tome, pored prof. Uroševića, na programu sarađuju istaknuti akademici i stručnjaci iz industrije sa međunarodnim karijerama, poput Draga Inđića, Petra Markovića, Nikole Vasiljevića, a neki od kurseva su Financial Computing and Quantitative Investments, Financial Derivatives, Statistics and Financial Data Analysis, Machine Learning, Fixed Income and Credit, itd.

Budući master program imaće istu sadržinu kao i tzv. kratki program MCF koji se trenutno organizuje pri Računarskom fakultetu, i koji je januara 2021. dobio odobrenje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Prijave za narednu generaciju studenata kratkog programa su u toku, a više informacija o tome može se dobiti na MCF sajtu