NASA helikopter Ingenuity poleteo je juče sa površine Marsa i tako postao prva letilica koja je u kontrolisanom letu uzletela sa druge planete. 

Manje je poznato da iza ovog poduhvata stoji trud hiljada programera koji su doprineli razvoju letilice, a da to verovatno i sami ne znaju.

Naime, kako je objavljeno na GitHub blogu, laboratorija JPL (Jet Propulsion Laboratory) koja stoji iza letilice, već godinama unazad doprinosi projektima otvorenog koda, a njihov (F prim) je komponenta otvorenog koda koja ima primenu u mnogim industrijama, a iskorišćena je za sistem letenja u Ingenuity.

Suočeni sa ograničenjima u težini, problematičnim uslovima letenja i drugim nedoumicama, JPL se okrenuo otvorenom kodu da bi osmislio sistem letenja — iskorišćen je Snapdragon 801 čip, sistem je radio na Linuksu, a podrazumevao je i dosta Python koda i projekata poput SciPy.

GitHub je rešio da ovom prilikom posebnim bedžom nagradi sve koji su doprineli razvoju softvera, što će moći da prikažu na svom javnom GitHub profilu. JPL je dostavio potpun spisak svih repozitorijuma koji su na neki način iskorišćeni i čiji je rad makar i posredno doprineo razvoju sistema letenja. 

Učesnici na tim repozitorijumima broje preko 12 hiljada programera, i na njemu su se našla brojna poznata imena, poput Linusa Torvaldsa, ali i brojni manji developeri.

Ovo je još jedan pokazatelj na koji način kolektivni rad može da unapredi celo društvo, i svedoči o jačini i potencijalu open-source zajednice. Open-source ne zna za granice, nalazi se u svakoj državi sveta, a sada ima zapaženo prisustvo i na Marsu.