Prvi Deep Learning Meetup u novosadskom Startit Centru

Meetup će se održati u petak 30. marta sa početkom od 18 časova.

Prvi meetup organizacije Data Science Srbija u Novom Sadu biće održan 30. marta u novosadskom Startit Centru. Glavna tema će biti deep learning i primena u dva veoma različita domena: psihološkim istraživanjima i image recognition problemima.

I predavanje: Kako neuralne mreže uče?

Svaki sistem može biti utreniran da idelano funkcioniše, ali kada simuliramo ljudsko učenje, cilj nije postići idelno, već optimalno funkcionisanje. Na primer, kalkulatori savršeno tačno računaju, ali nam ne nude uvide u to kako mi rešavamo računske operacije.

Na predavanju će kroz primer kategorizacije biti pokazano kako se putem neuralnih mreža može simulirati, a istovremeno i razumeti učenje, to jest, kako se mogu proizvesti iste greške i slična postignuća kakva beležimo kod ljudi.

Ovo predavanje će držati dr Vanja Ković, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa odeljenja psihologije. Vanja se inače interesuje za kognitivnu psihologiju, kognitivne neuronauke, kompjutersko modelovanje kognitivnih procesa.

II predavanje: Detekcija jedra ćelije — Data Science Bowl 2018

Deep learning je ostvario veoma brz napredak u skorije vreme. Boljim hardware-om i novim idejama doprineo je razvoju velikog broja AI aplikacija u svim sferama. Jedna od industrija gde je deep learning pronašao svoje mesto je medicina. U ovoj prezentaciji zaronićemo veoma „duboko” sve do samog jedra ćelije.

Zašto tako duboko? Zato što jedro ćelije sadrži najveću količinu genetskog materijala i njegova detekcija predstavlja početnu tačku u većini medicinskih analiza i istraživanja. Uspešna detekcija jedra ćelije dovodi do bržeg istraživanja, bržeg pronalaženje lekova, i slično.

U prezentaciji će biti opisana jedna od arhitektura neuronskih mreža za segmentaciju medicinskih slika – UNet implementirana u TensorFlowu. Više informacija o problematici detekciji jedra možete pronaći ovde.

Predavač ovog drugog dela događaja će biti Stanko Kuveljić, data scientist u SmartCatu iz Novog Sada. Stanko je završio master studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu sa temom primene deep learninga. U SmartCatu najviše koristi Apache Spark i TensorFlow. Kada ne trenira svoje neuronske mreže, istražuje i raiduje po Azerothu i ostalim svetovima.

Prijava

Događaj će se održati 30. marta u 18 časova u Startit Centru Novi Sad. Prisustvo je besplatno, ali je prijava obavezna i vrši se putem ovog linka.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Miloš Aleksić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu