Ove godine usvojen je Zakon o informacionoj bezbednosti. Skoro ste na Startit portalu mogli da pročitate tekst Bojana Perkova iz Share Fondacije o ovom zakonu i njegovoj implementaciji:

Zaštita informaciono-komunikacionih sistema konačno je našla svoje mesto u pravnom poretku Srbije usvajanjem prvog Zakona o informacionoj bezbednosti početkom ove godine.

Ozbiljni propusti poput kompromitovanja matičnih brojeva građana na sajtu Agencije za privatizaciju, što se smatra najmasovnijim prodorom u privatnost građana Srbije, ukazali su na potrebu da se informaciona bezbednost što pre zakonski uredi.

Privatni i javni subjekti sada imaju zakonsku obavezu da primene odgovarajuće mere zaštite informacionih sistema.

Kako se sa implementacijom Zakona tek počelo, ideja je iskoristiti trenutak i, kroz meetup, formirati platformu za povezivanje i jačanje saradnje između ključnih aktera procesa implementacije. Ti akteri su državni organi kao donosioci odluka, IT zajednica koja u praksi implementira rešenja iz Zakona, akademska zajednica koja je značajna zbog specifičnih znanja koje poseduje o informacionoj bezbednosti, organizacije civilnog društva i onlajn mediji kao akter na čije aktivnosti informaciona bezbednost ima značajan uticaj.

Share Fondacija ovaj meetup organizuje u okviru projekta koji je podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Stratita i udruženja eSigurnost.

Glavne teme i učesnici prvog Cybersecurity meetupa

Neke od tačaka koje možemo izdvojiti kao ključne za meetup su:

Tokom događaja će govoriti:

Prijave

Saradnja širokog kruga aktera u procesu implementacije Zakona o informacionoj bezbednosti je ključna kako bi ta implementacija bila uspešna. S tim ciljem će se narednog ponedeljka, 28. novembra, od 17:30 časova u Startit Centru u Beogradu, održati prvi Cybersecurity meetup.

Ako želite da prisustvujete događaju, potrebno je prijaviti se mejlom do četvrtka, 24. novembra, na adresu [email protected].