Na današnji dan, 20. novembra 1985. godine, Microsoft je lansirao prvu verziju Windows-a. Tada mala kompanija je počela na razvijanju grafičkog korisničkog interfejsa (GUI) 1981. godine, a javnosti je po prvi put predstavila svoj proizvod 10. novembra 1983. — skoro tačno dve godine pre nego što se pojavio na tržištu.

Na ranim prezentacijama Windows je imao veoma pozitivne reakcije, pa i podršku mnogih proizvođača hardvera i softvera. Međutim, kada je zvanično objavljen, kritike su bile poražavajuće jer je javnost smatrala da nije ispunio očekivanja. Opšte mišljenje je bilo da se previše oslanja na korišćenje miša (koji još nije ušao u široku upotrebu), a imao je i problem sa radom na slabijem hardveru, pa i sa manjkom korisnih resursa za nove korisnike.

Iako prva verzija nije bila preterano uspešna, Windows je kasnije postao najpopularniji operativni sistem na svetu, pa je u jednom trenutku držao i preko 90 odsto tržišta. Jedan od glavnih razloga je taj što je uspeo da pogodi savršen odnos funkcionalnosti i cene u periodu kada su računari doživljavali ozbiljan bum.

Inače, prvi komercijalno uspešni računar sa grafičkim korisničkim interfejsom koji je ušao u masovnu proizvodnju je Apple-ov Macintosh 128K, a pojavio se 1984. godine. Apple je čak tužio Microsoft zbog toga što je koristio grafičke elemente koji su bili slični onima na Lisa i Macintosh operativnim sistemima, ali je 1993. presuđeno u korist kompanije Bila Gejtsa.

Po podacima Computerworld-a, Windows 1.0 je prodat u 500.000 primeraka između novembra 1985. i aprila 1987. godine.

Dve godine kasnije, u novembru 1987, Microsoft je izbacio Windows 2.0. Ova verzija je imala najdužu podršku od svih, koja je ugašena posle 16 godina —  31. decembra 2001. godine.

Tek sa verzijom 3.0 koja se pojavila 1990. godine, Microsoft Windows je nagovestio da ima potencijal da postane gigant kakav je danas. Ova verzija je dobila novi grafički korisnički interfejs u kome su aplikacije bile predstavljene kao ikonice na koje je moglo da se klikne, umesto liste imena dokumenta koju su imali njeni prethodnici.

To je ujedno bio i prvi Windows koji je bio uspešan i komercijalno i kritički, a pričalo se da je ozbiljan konkurent Apple-u i Unix-u. Prodat je u 10 miliona kopija pre nego što je zamenjen verzijom 3.1 koja se pojavila dve godine kasnije.