Prva investicija u jedan tim sa Startap Akademije — DataMaid primljen u Eleven!

Beogradski startap Datamaid, polaznik prve generacije Startap Akademije čiji je jedan od osnivača naša draga Katarina je primio prvu seed investiciju od sofijskog Elevena. Standardni uslovi ovog akceleratora podrazumevaju 25.000€ za 8% kompanije. Datamaid omogućava kreiranje i čuvanje multimedijalnih beleški u cloud-u, njihovo jednostavno organizovanje, kao i objavljivanje na blogu ili društvenim mrežama. Prvenstveno je namenjen

Alex Čović
11/09/2013

Beogradski startap Datamaid, polaznik prve generacije Startap Akademije čiji je jedan od osnivača naša draga Katarina je primio prvu seed investiciju od sofijskog Elevena. Standardni uslovi ovog akceleratora podrazumevaju 25.000€ za 8% kompanije.

Datamaid omogućava kreiranje i čuvanje multimedijalnih beleški u cloud-u, njihovo jednostavno organizovanje, kao i objavljivanje na blogu ili društvenim mrežama. Prvenstveno je namenjen novinarima i blogerima, kao i svim kreativcima koji žele da zaista “uhvate život” i ponovo prožive bitna iskustva kroz audio, video, slike i tekstualne beleške.

Sve snimljene beleške se čuvaju na vebu, u timeline formatu, koji olakšava bržu i lakšu selekciju, formiranje priče i jednostavno deljenje na društvenim mrežama ili objavljivanje na blogu.

Team DataMaid-main

Datamaid je pokrenut na Startap Akademiji (i izglasan za najboljeg polaznika na Startup Standup događaju u aprilu), a kako nam je Katarina rekla, put do investicije je bio stresan, ali kvalitetan.

Investiciji je prethodilo mesec dana intenzivnog rada na prototipu mobilne i web aplikacije, koja je svoj prvi live run imala pre i u toku sastanaka sa ekipom iz eleven.bg.

Kroz rad na prototipu, mnogo putovanja i nepredviđene prepreke kao što je otkazivanje automobila (koje je ujedno postalo i prvi Datamaid timeline ikad) smo se testirali kao tim, i zaista shvatili da delimo zajedničku viziju  da kreiramo inspirativne alate koji čine život zanimljivijim

Osim na samom proizvodu, ekipa (Katarina, Goran, Vladica i Igor) je radila i na customer developmentu, odnosno prikupljanju feedbacka od potencijalnih korisnika.

Interesovanje za Datamaid je već izrazilo oko 250 potencijalnih korisnika koji su se prijavili preko landing strane, i njihov feedback i zaključci koje smo izveli iz razgovora sa njima su direktno oblikovali prototip, kao i viziju proizvoda.

Investicija koju smo upravo dobili će biti uložena u razvoj prve beta verzije, planirane za oktobar, koju ćemo odmah dati na testiranje korisnicima i tako dobiti i hands-on feedback.

Datamaid  će se uskoro priključiti Elevenovom akceleratoru i preseliti u Sofiju na tri meseca. A da novac nije najvažniji faktor prilikom odabira investicije, i koliko je važno da investitor razume tim i deli njegovu viziju potvrđuje i činjenica da se Datamaid i Eleven poznaju od najranijih faza u životu ovog startapa.

Vredi biti uporan

Kako je ekskluzivno za Startit izjavio jedan od osnivača Elevena, Diljan Dimitrov, najviše ih je impresionirao tim, iako na početku nije bio dovoljno tehnički:

DataMaid je kod nas došao sa skroz fanki idejom, ali nisu imali dovoljno kapaciteta za razvoj proizvoda. Svideo nam se tim ali smo se brinuli oko realizacije. Želeli smo da im damo drugu šansu u ovom pozivu i vratili su se mnogo bolji i mnogo jači.

Diljan nam je rekao i da je naš Ivan Vesić dosta mentorisao ovaj i druge startape, kao i da je kvalitet startapa koji su videli na Startap Akademiji, uključujući DataMaid, dosta viši nego što inače viđaju. (Što nam reče bez da smo ga pitali, što je sasvim kul.)

***

Ovo je već četvrta investicija koju je Eleven uložio u jedan srpski startap. Da podsetimo, u Elevenovom portfoliu su već VetCloud, Wobeek i CaseTrek, što potvrđuje koliko ovaj akcelerator i seed fond veruje u srpsku startap zajednicu.

Na kraju, čestitamo Katarini, Igoru, Vladici i Goranu, a pre svega ekipi iz Elevena, koji je dobio još jedan sjajan tim sa ovih prostora.  Prvi domaći startap koji se pridružio Eleven fondu je već obezbedio novu rundu finansiranja i pridružio se TechStarsu, jednom od najprestižnijih i najkvalitetnijih akcelerator programa. A šta vi čekate? :)

Alex Čović

Objavio/la članak.

sreda, 11. Septembar, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Bojan

četvrtak, 7. Novembar, 2013.

Ako das kajaces se, ako ne das kajaces se... to ti je jednostavno tako :)

Ognjen

sreda, 11. Septembar, 2013.

Samo 25.000? vredi li dati nekom 8% za to...