Providna silikonska maska za mesec dana prikupila skoro 350.000 $ na Kickstarteru

Bivša profesorka Univerziteta Kolumbija osnovni dizajn maske skicirala na salveti. Tek iz 56. pokušaja je napravljen finalni model.

Na tržištu već bogatom najrazličitijim zaštitnim maskama protiv korona virusa uskoro bi mogla da se pojavi najinovativnija varijanta do sada — silikonska maska za lice Seeus95.

Avangardna kreacija nekadašnje profesorke na Univerzitetu Kolumbija za mesec dana je prikupila gotovo 350.000 dolara na crowdfunding platformi Kickstarter, čime je višestruko prevazišla željeni iznos od 25.000 dolara, pa će, po svemu sudeći, projekat biti realizovan.

Providna maska čiju je proizvodnju podržalo preko 3.000 osoba, testira se u laboratoriji MIT-a, a, prema dosadašnjim rezultatima, efikasnost njenih filtera je oko 98 odsto. Filteri se nalaze sa obe strane, a prave se od svile, bambusa, pamuka i srebra, zbog čega ih je tim dizajnera nazvao alternativnim N95 bio-filterima.

Iako ideje koje javnost finansira ne rezultiraju uvek i njihovom proizvodnjom, četiri dosadašnje kampanje profesorke arhitektonskog dizajna uspešno su okončane. Ukoliko za pet dana, koliko još traje prikupljanje sredstava, otpočne proces proizvodnje, cena jedne maske biće 59 dolara.

Prilikom dizajniranja, Elis Min Su Čun na umu je imala iritaciju, akne i druge tragove koje standardne maske ostavljaju na licima medicinskih radnika. Skicirala je osnovni dizajn na salveti, da bi posle 56 pokušaja i prototipova od gipsa i smole došla do finalnog modela. 

Maska je načinjena od silikona, koji je izdržljiviji od plastike i može se reciklirati, a uz to je i fleksibilan, pa ga je moguće prilagoditi različitim konturama lica. 

Čišćenje ove maske biće jednostavno. Dovoljno je obrisati je vodom i sapunom, pa alkoholom, ili je staviti u mikrotalasnu peć na nekoliko minuta.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Danko Novović

Unesite termine za pretragu