Programiranje za decu — od skromne priče iz Jagodine do otvaranja četiri škole programiranja

O jednoj nesvakidašnjoj inicijativi za 2014. godinu i manje gradove i tome kako se ona četiri godine kasnije uselila u tri srpska grada.

Ove godine udruženje SmileCode iz Jagodine organizovalo je besplatne promotivne časove programiranja za decu u tri grada — Jagodini, Beogradu i Novom Sadu. Međutim, ovo nije bio prvi put da decu uče programiranju.

SmileCode je pre više od četiri godine nastao kao udruženje koje se fokusira na informatičku edukaciju dece i odraslih, ali i unapređenje i razvoj softvera. U sklopu toga organizuje besplatne jednomesečne obuke za decu starosti od šest do 14 godina, kao i godišnje škole programiranja (za koje se plaća školarina). Ovo ih čini jednom od prvih organizacija u zemlji koje su besplatno počele da šire IT znanje među najmlađima i to i dalje rade.

Neka od mesta na kojima su 2014. godine deca mogla da se upoznaju s računarstvom bili su novosadski Komp Kamp ili programi u Petnici, ali gotovo nigde kursevi nisu bili besplatni i još ređe su bili u jednom gradu sa nešto više od 37.000 stanovnika koji nema značajniju IT tradiciju. Da ne govorimo o tome kako uvođenje programiranja u kirikulum osnovnih škola nije bilo ni u najavi. Zato je značajno što je cela priča SmileCode-a skromno zakuvana baš u Jagodini.

Kada kažemo skromno, mislimo na činjenicu da je na njihovom prvom času bilo je tek osmoro dece, a prva generacija škole imala je 20 polaznika i tri grupe. Ljubiša Simić, glavni čovek udruženja, priseća se samih početaka, kada su kao 15 godina stara softverska firma SmileSoft poželeli da stečeno iskustvo usmere na obuku mlađih generacija.

Tehnologija je sve prisutnija u životima dece, a mi smo bili naumili da ih upoznamo sa njenim pozitivnim stranama. Da kompjuteri i mobilni telefoni ne služe samo za gledanje klipova, igranje igara i pravljenje selfija, već da na njima sami mogu da stvaraju sajtove, igre, programe, prezentacije, video i foto-montaže.

Realizacija te zamisli počela je 2014. godine u Jagodini, promocijama škole na gradskom trgu, lokalnom shopping parku, društvenim mrežama (onlajn i oflajn — prijatelji, poznanici, rodbina…) i letnjom promotivnom školicom programiranja. Želeli smo da roditeljima i deci ponudimo ono što u tom trenutku nije nudio niko u Srbiji — kontinuirano godišnje obrazovanje, kojim bi deca stekla znanja potrebna za administraciju Windows sistema, obradu digitalih fotografija, 3D modeliranje, video montažu, programiranje 2D i 3D igara, i izradu sajtova.

Kako to obično biva s počecima, prva godina je prošla u minusu, ali je SmileCode već od sledeće ušao u potragu za sponzorima i uveo naplatu godišnje školice. Tako od tada do danas svake godine organizuju i besplatne promo časove i školu programiranja koje drže dizajneri, programeri i 3D modelari sa višegodišnjim iskustvom u struci. Danas besplatni časovi podrazumevaju upoznavanje sa osnovama rada sa grafikom, foto-manipulacijama i logikom programiranja igara, dok se škola sastoji od tri nivoa, od kojih svaki traje po godinu dana, a u okviru njih polaznici uče sledeće:

Prvim nivoom edukacije, naše polaznike uvodimo u svet grafike, 3D modeliranja, izrade 3D animacija, video-montaža, kreiranja sajtova, programiranja LEGO robota, kao i kreiranja 2D i 3D igara.

Drugim nivoom edukacije, decu upoznajemo sa načinima kreiranja i administracije WordPress sajtova, kreiranjem introa i specijalnih video efekata, naprednom obradom digitalnih fotografija, programiranjem Flash igara, programiranjem Android igara, i programiranjem 3D igara u programskom editoru Unity.

Treći nivo edukacije je namenjen nešto starijim polaznicima, budući da se obrađuju ozbiljne teme poput rada u okruženjima: MySQL, PHP, jQuery, Bootstrap, Visual Studio (progamiranje desktop aplikacija u C#). Za vreme zimskog i letnjeg raspusta za sve zainteresovane polaznike redovne škole organizovane su i radionice na kojima se deca upoznaju sa naprednijom administracijom Windows OS, emulacijom drugih operativnih sistema, JavaScript programskim jezikom, kao i programiranjem Arduino mikrokontrolera i RaspberryPI single-board računara.

Na sve ovo, priča je dobila još veće razmere. Osim škole i besplatnih kurseva, SmileSoft je stao i iza besplatnih kurseva i radionica za odrasle, kao i konferencije posvećene promociji upotrebe novih tehnologija.

Organizovali smo i obavili obuku osoba sa invaliditetom, nakon koje su članovi udruženja imali dovoljno znanja da mogu da počnu da se bave freelancingom u IT sektoru. Pored toga smo organizovali i konferenciju o digitalnom marketingu Jagodrom, kojom smo učesnicima na konferenciji pokazali načine na koje mogu da upotrebe IT za unapređenje svog poslovanja.

Ovakav model poslovanja omogućio im je da među svoje polaznike ubroje više od 2.500 dece i odraslih, s kojima neretko održavaju kontakt i nakon kurseva:

Ostajemo u kontaktu sa onim polaznicima koji pokažu najviše talenta i interesovanja. Drago nam je što njihova edukacija ne prestaje sa zavšetkom nastave u Smile školici, već nastavljaju samostalno da istražuju, uče i proširuju svoje veštine.

Pošto su prošle godine otvorili školicu na Novom Beogradu, a ove još jednu u Beogradu i jednu u Novom Sadu, namera im je da nastave da promovišu rad svoje škole, da realizuju projekte vezane za edukaciju i približavanje tehnologije svima koji žele da uče. Potreba za novim programerima, inženjerima, digitalnim umetnicima, dizajnerima i ostalima koji koriste nove tehnologije je očigledna, ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što SmileCodu na Facebooku često stiže pitanje: „Da li ćete možda otvarati školice van Jagodine?” I to i od dece i od roditelja.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Sanja Vatić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu