Programiranje u Scratch okruženju za osnovce u Startit Centru Inđija

Na radionici polaznici će imati priliku da se upoznaju sa Scratch okruženjem i usvoje osnove programiranja.

Dragana Čvoro
07/10/2019

U sredu, 16. oktobra, u periodu od 10 do 12 časova u Startit Centru Inđija biće održana besplatna radionica „Programiranja u Scratch okruženju za osnovce”. Radionica je namenjena deci uzrasta od 8 do 10 godina

Na ovoj radionici polaznici će imati priliku da se upoznaju sa Scratch okruženjem, koje je namenjeno upravo usvajanju osnovnih koncepata programiranja na zanimljiv način, a to će učiniti kroz pravljenje konkretnog projekta, odnosno jednostavne igrice sa glavnim likom i preprekama.

Cilj radionice je da se deca zainteresuju za nove tehnologije, postanu stvaraoci, a ne samo korisnici video igara, aplikacija, sajtova i slično. Učenjem principa programiranja podstiče se radoznalost, logika, kreativno razmišljanje, rešavanje problema, kao i sistematsko i analitičko razmišljanje.

Radionica „Programiranje u Scratch okurženju za osnovce” će biti održana u okviru projekta Meet and Code, a vodiće je ekipa Kliker IT centra.

Kome je namenjena?

Radionica je namenjenja deci uzrasta od 8 do 10 godina.

O Kliker IT centru

Kliker IT centar za decu postoji od maja 2015. godine i bavi se podučavanjem dece uzrasta od pet do osamnaest godina osnovama kompjuterskog programiranja, robotike, elektronike i 3D štampe. Kroz dvanaest različitih programa koje realizuju do sada je prošlo oko 2500 dece, dok je besplatnim jednodnevnim radionicama prisustvovalo oko 700 dece. Programi se sprovode u Srbiji u Beogradu (četiri lokacije), Pančevu, Požerevcu, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Leskovcu, Užicu, Lazarevcu, u Republici Srpskoj u Banjaluci i u Crnoj Gori u Nikšiću.

Kroz razne projekte Kliker IT centar je do sada sarađivao sa brojnim organizacijama, obrazovnim institucijama i kompanijama. Posebno se izdvajaju projekti koje su realizovali sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i jednom švajcarskom softverskom kompanijom putem kojih su obezbedili besplatne kurseve programiranja i robotike za preko stotinu dece slabijeg materijalnog ili socijalnog statusa. Takođe, već drugu godinu za redom zaduženi su za IT radionice na kampu „Drugarijada” koji organizuje Novak Đoković Fondacija za 130 dece iz ruralnih krajeva Srbije.

Prijava

Radinica će biti održana u sredu, 16. oktobra, u terminu od 10 do 12 časova, u Startit Centru Inđija (Vojvode Stepe 2, u pasažu).

Učešće na radionici je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mesta na 10 potrebno prijaviti se putem forme.

Prijave su otvorene do 14. oktobra, nakon čega će biti obavešteni oni čije su prijave prihvaćene.

Dragana Čvoro

Objavio/la članak.

ponedeljak, 7. Oktobar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije