Programiranje u Scratch okruženju — trodnevna radionica za osnovce u Startit Centru Zrenjanin

Prva radionica je zakazana za ponedeljak, 4. novembar, od 16 do 19 časova.

Od 4. do 8. novembra će u Startit Centru Zrenjanin biti održana trodnevna radionica za osnovce. Ovog puta učiće programski jezik Scratch. Radionica će biti održana od 16 do 19 časova i namenjena je osnovcima od V do VIII razreda.

Scratch je vizuelni programski jezik, koji je izvanredno okruženje za učenje, kreativno razmišljanje i samim tim predstavlja odličan izbor za uvod u programiranje.

Cilj radionice je da se deca zainteresuju za nove tehnologije, da postanu stvaraoci, a ne samo korisnici video igara, aplikacija i slično. Učenjem principa programiranja podstiče se radoznalost, logika, kreativno razmišljanje, rešavanje problema, kao i sistematsko i analitičko razmišljanje.

Program radionice

Kroz tri radionice osnovci će imati prilike da:

 • Upoznaju sa Scratch radnim okruženjem;
 • Kreiraju sopstvene likove;
 • Razvijaju logičko i kreativno mišljenje;
 • Kreiraju jednostavne igrice i priče;

Kome je namenjema?

Radionica je namenjena osnovcima od V do VIII razreda ili uzrasta od 11 do 14 godina, koji se prvi put susreću sa njim, a takođe i onima koji imaju osnovno znanje i žele da ga dopune.

Uslovi za upis

 • Neophodno je da dete poseduje opšte poznavanje rada na računaru,
 • Dete mora biti u mogućnosti da bude prisutno sve vreme trajanja radionice,
 • Pristojno ponašanje i neometanje nastave je nužan preduslov,
 • Prijave se primaju dok ima slobodnog mesta, jer je broj ograničen.

**Ukoliko dete ima svoj prenosivi računar, može ga poneti, pošto će raditi na računarima. Ukoliko nema, imamo mi nekoliko na raspolaganju.

Ovaj program se sprovodi uz podršku Kabineta ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj.

O predavaču

Predavač je Aleksandar Stefanov, nastavnik istorije. Iza sebe ima višegodišnji rad sa decom kao nastavnik istorije u školi, a svoje dodatno angažovanje je usmerio na pripremu i vođenje dece na takmičenja i kvizove. U cilju prekvalifikacije redovno pohađa kurseve Startit Centra Zrenjanin od njegovog osnivanja i želi da pomogne deci da steknu osnovnu digitalnu pismenost kako bi im približio i olakšao dalju edukaciju.

Prijava

Trodnevna radionica će biti održana od 4. do 8. novembra od 16 časova u Startit Centru Zrenjanin (Trg slobode 7, na prvom spratu).

Učešće na radionici je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mesta potrebno prijaviti se putem ove forme.

 

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

milicamilojkov

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu